Palačković: Hitno preuzeti mjere kako bi se zaustavio odliv medicinara iz BiH

Fena
Palačković: Hitno preuzeti mjere kako bi se zaustavio odliv medicinara iz BiH
Nadležni moraju poduzeti mjere kako bi zaustavio odlazak medicinskog kadra s ovih prostora, te negativni uticaji velikih migracija medicinskih sestara i tehničara na kvalitet zdravstvene njege pacijenata, ukazano je danas u Banjoj Luci.

Organizatori skupa su Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske (RS) i Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara RS-a, a učesnici su biti predstavnici strukovnih sindikata iz RS-a, Federacije BiH, Republike Srbije te Slovenije.

Predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS-a Ranko Palačković upozorio je da je nakon otvaranja tržišta Evropske unije prisutan veliki odlazak medicinskog kadra, a razlog su male plaće, neuplaćeni doprinosi, loši uvjeti rada i hiperprodukcija kadra.

Sve to čini jako nesigurnim zdravstveni sistem u RS-u, zbog čega mnoge medicinske sestre odlaze u zemlje zapadne Evrope, jer su tamo plaćene, poštovane i rade ono zašta su se školovale.

Iako u BiH nema tačnih podataka o broju medicinskog kadra koji je otišao, Palačković podsjeća na činjenicu da je samo jedna strana ambasada, pretpostavlja se Njemačka, izdala 15.000 radnih viza, te se pretpostavlja da je od tog broja 10 posto zdravstvenih radnika ili oko 1.500 medicinskih setara iz BiH koje su otišle.

"Iz Univerzitetsko kliničkog centra Banja Luka u prošloj godini otišlo je oko 80 medicinskih sestara, a najava da će u ovoj godini otići i više. Bojim se da, i pored hiperprodukcije kadra, nećemo imati kvalitetan kadar i da će doći do ugrožavanja pružanja zdravstvene zaštite", upozorio je Palačković.

Slična situacija je i u Federaciji BiH, posebno finansijska, kazala je dopredsjednica Udruženja medicinskih sestara Federacije Sanja Buhač.

"Češće nam odlaze ljekari, a medicinske sestre u manjem broju", kazala je ona ističući da su dva ljekara napustila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar.

Predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS-a Ranko Palačković je ponovo apelovao na nadležne da usvoje zakone za sistemsko rješavanje problema u zdravstvu RS-a, jer ni vlast ni opozicija, kako kažu, dosad nisu pokazali spremnost da se to i provede.

"Problem će se riješiti usvajanjem zakona o djelatnostima, sestrinskoj, doktorskoj... Međutim, politika nas je ponovo odgurnila i ponovo upućujemo vapaj za pomoć",  rekao je Palačković i pozvao i Udruženje pacijenata da se i oni uključe u rješavanje ovog pitanja ili žele da ih sutra liječe prekvalifikanti, umjesto kvalitetnih sestara i tehničara. 

Da su sistemski riješena ova pitanja u Sloveniji, potvrdila je potpredsjednica tamošnjeg sindikata medicinske njege Slavica Mecinger.

"Imamo i mi problema, ali je daleko bolja situacija", navela je Mecinger ističući da su sindikalno uvezani i imaju sagovornike u nadležnim organima.

Potvrdila je da i iz Slovenije medicinske sestre idu na rad u Austriju ili Njemačku, zbog hiperprodukcije kadra, ali ne oni koji imaju posao u Sloveniji.

Mecinger kaže da je osnovna plaća medicinskih sestara u Sloveniji oko 800 eura, a mogu da zarade i oko 1.500 eura, za rad vikendom, noću... 

U Srbiji je prosječna plaća glavne medicinske sestre oko 391 euro, dok je osnovna plaća oko 350 eura, kazala je Dijana Otašević, predsjednica Udruženja setsra i bacica u Srbiji.

I toj zemlji slični su problemi kao i u BiH, a kaže da je evidentan broj od oko 1.000 sestara koje su otišle na rad u EU, a zbog lošeg položaja, nepriznatog položaja i loših uvjeta rada.

U Srbiji nedostaje pedijatara, kazala je Otašević i dodala da se postavlja pitanje ko će voti brigu o pacijentu, a odlazak kvalitenoh kadra urušit će se i sigurnost pacijenata i kvalitet zdravstvene njege.

Predsjednica Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica RS-a Živana Vuković-Kostić je navela da osnovan plaća medicinskih sestara i teničara u RS-u oko 250 eura, dok je zarada setara s vikom ili visokom spremom oko 350 eura.

-Ovo je udruženje lani napisalo 120 potvrda za naše članove koji su otišli da rade u Njemačku, Austriju, Norvešku, Dansku... Imamo jako veliki odliv kvalitenog kadra. Odlaze i kolege koje imaju 30 i 35 godina staža, a to su vrlo iskusne medicinske sestre, koje su radile na mjestima na kojima edukacija traje i po deset godina - rekla je ona ističući da je odlazak ovog kadra poguban za zravstveni sistem RS i sigurnost pacijenata.

Na kraju ovog skupa pozvali su nadležne da sistemski riješe probleme u zdravstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije