Usvojena odluka: Zastupnicima u Domu naroda za 200 KM povećane naknade

E. H.
Usvojena odluka: Zastupnicima u Domu naroda za 200 KM povećane naknade
Fena / Arhiv
Jučerašnju sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Herecegovine obilježila je odluka o povećanju naknada za odvojeni život zastupnika u Domu naroda, koja je izazvala burne reakcije u javnosti.

Usvojivši Odluku o utvrđivanju visine naknade za odvojeni život od porodice, zakup stana za službene potrebe, troškove smještaja i naknadu troškova prijevoza izazvali su bijes javnosti, jer će umjesto dosadašnjih 600 KM, zastupnici od sada primati 800 KM mjesečno po osnovu ove naknade.

Uskoro su se o svemu tome očitovali i brojni akteri društveno-političkog života u Federaciji BiH, a jedan od najglasnijih bio je Salih Kruščica, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika.

"Ja sam veoma iznenađen što se ovo desilo. To je veoma sramotna odluka i način na koji se ovo odradilo, uz opravdanje da se naknade izjednačavaju s drugim domovima, je nešto što nijedna izjava ne može opravdati. Kad se rade uštede, kad se poštuje reformska agenda i sve ostalo, kad se ograničavaju plaće, onda je sramotno povećati naknade, neopravdano je, nemoralno i nisu gledali ostale kategorije, ne gledaju građane", istaknuo je Kruščica za Radiosarajevo.ba.

Dodao je i to da, naprimjer, ista naknada državnih službenika nižeg nivoa iznosi 250 KM, te da ovakvi potezi u periodu kad se država bori sa siromaštvom nisu uredu.

Ovom odlukom, praktično, svi oni zastupnici u Domu naroda čije mjesto prebivališta je udaljeno više od 70 km od sjedišta Parlamenta FBiH imaju pravo primati naknadu za odvojeni život. U okviru odluke navodi se da će za zakup stana svakog zastupnika biti izdvajano 400 KM, dok će za režijske troškove dobivati 100 KM. Također, savjetnici predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH imat će pravo na naknadu za zakup stana za službene potrebe i troškove smještaja u ukupnom iznosu od 300 KM.

Osim svega toga, svi oni će imati pravo na naknadu troškova prijevoza do mjesta prebivališta porodice do četiri puta mjesečno u visini cijene javnog prijevoza za dotičnu relaciju.

Uskoro su i brojni učesnici u društveno-političkom životu Federacije BiH komentirali ovu odluku, te je tako Jerko Ivanković-Lijanović, predsjednik stranke Radom za boljitak i budući kandidat za člana Predsjedništva BiH, kazao kako je "potez kojim su parlamentarci usvojili povećanje naknada za odvojeni život nedopustiv".

Svoj komentar putem društvenih mreža dao je i Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo, koji je poručio zastupnicima da je, u periodu kada "najavljuju uštede i reforme, kad traže odricanja od zaposlenika, sramotno da sebi povećaju primanja koja su već velika".

"Ujednačavanje je termin koji se često koristi kad vlast sebi poveća primanja. Može se ujednačiti i na niži iznos", istaknuo je Konaković u komentaru na svom Facebook profilu.

Podsjetimo li se, u Parlamentu FBiH i prošle godine povećana su primanja pojedinih delegata. Tada je članovima zajedničkih komisija Parlamenta FBiH osigurano da svaki mjesec primaju po 350 KM naknade, bez obziru na to da li tog mjeseca imaju sjednicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije