Pali izvještaji o radu Vijeća ministara, bez podrške i za osudu zaključaka NSRS

Radiosarajevo.ba, Fena
Pali izvještaji o radu Vijeća ministara, bez podrške i za osudu zaključaka NSRS
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Doma naroda

Denis Bećirović (SDP BiH), delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, tražio je da se na dnevni red sjednice ovog doma danas uvrsti osuda zaključaka Narodne skupštine RS u vezi s Rezolucijom o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta.

Bećirović je istakao da se radi o uvredljivim i skandaloznim zaključcima NSRS i da je potrebno da se država ogradi od njih.

Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, na sjednici 20. maja usvojio je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a potom je ona bila predmet rasprave na sjednici NSRS.

Bećirović je kazao da se u zaključcima NSRS, između ostalog, navodi da BiH nije postojala u Drugom svjetskom ratu, da je "revizionizam navođenje Bošnjaka kao žrtava u Drugom svjetskom ratu, a nisu ni postojali“...

Međutim, nije bilo dovoljno podrške za uvrštavanje te tačke u dnevni red sjednice Doma naroda.

U nastavku sjednice usvojene su izmjene Zakona o sistemu državne pomoći u Bosni i Hercegovini koje predlaže Vijeće ministara BiH u prvom čitanju, a u pitanju su izmjene kojima se usklađuje sistem državne pomoći u BiH s obavezama preuzetim međunarodnim ugovorima koje je potpisala i ratificirala BiH.

Tokom primjene Zakona ustanovljeno je da su određene važne odredbe samo parcijalno, ali ne i u cijelosti usklađene s osnovnim odrednicama EU pravne stečevine (EU acquis) iz te oblasti te su za pojedine članove Zakona potrebna odgovarajuća pojašnjenja i obrazloženja.

Delegati nisu usvojili dva izvještaja o radu Vijeća ministara i to za 2017. i 2018. godinu kao ni Izvještaj o realizaciji Revidirane strategije Bosne i Hercegovine za provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma za 2017. godinu, a pozvano je i Vijeće ministara da se proritetno posveti pitanju povratka.

Protiv svih tih tačaka dnevnog reda, kao i o još nekoliko izvještaja, glasali su delegati Kluba Srba u Domu naroda PSBiH te nije bilo dovoljno entitetske većine za njihovo usvajanje. Podsjetimo, Klub Srba čine četiri delegata iz SNSD-a i jedan iz SDS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije