"Pakleni plan" aktuelne vlasti u KS: Nenadić ne može biti kandidat za premijera?!

Radiosarajevo.ba
"Pakleni plan" aktuelne vlasti u KS: Nenadić ne može biti kandidat za premijera?!
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Nakon sjednice Vlade

 Mario Nenadić u ovom trenutku ne može biti kandidat za novog premijera Kantona Sarajevo!

Piše: F. V. 

To je u najkraćem pozadina današnjeg političkog manevra lidera Naroda i pravde Elmedina Konakovića koji je iznenada saopćio da se povlači s pozicije predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo. 

Konaković otkrio kad će se razmatrati inicijativa za smjenu Vlade KS

To, saznajemo, nije samo način da čelnik Naroda i pravde (NiP) izbjegne smjenjivanje. Naime, dok u političkim kuloarima padaju opklade da će Vlada pasti do Nove godine ili će 'neko vratiti mandat', aktuelna vlast priprema novi 'pakleni plan'. 

Naime, kako je već objavljeno, funkciju predsjedavajućeg Skupštine KS preuzezala je Danijela Kristić, a kako ona dolazi iz reda hrvatskog naroda, to u ovom trenutku onemogućava novu većinu da predloži Marija Nenadića za premijera Kantona Sarajevo, koji je, također, Hrvat! Barem to ne mogu u ovom trenutku. 

Konaković više nije šef Skupštine: SDA od mene traži da učinim nezakonitu stvar

"Ja više nisam predsjedavajući, predsjedavanje je preuzela Danijela Krstić. Mi smo između sebe odlučili. Iz nekih političkih i moralnih obaveza, nije više priča o odnosu mene i SDA, gospodin Vibor Handžić ne može to biti po Ustavu. Od danas Skupštinom predsjedavaju Danijela Kristić i stara se za rad", kazao je danas Konaković. 

Prema poslovniku, on je imao pravo da predsjedavanje prepusti zamjenici. Također, Skupština KS-a mora potvrditi ovu odluku. 

Naši sagovornici bliski aktuelnoj vlasti i Narodu i pravdi  tvrde da ovo nije način da se blokira nova većina u "kantonu važnijem od deset drugih". Štaviše, saznajemo, stranka Narod i pravda je spremna da podrži Mirzu Čelika iz SDA za bošnjačkog kandidata za predsjedavajućeg Skupštine KS, jer nisu zainteresirani da zadrže poziciju predsjedavajućeg Skupštine KS do kraja 2022. godine.

Nova većina u Kantonu: Sutra ćemo zakazati sjednicu za smjenu Konakovića

Ali, vele, u skladu sa zakonom i svim procedurama. Tome mora prethoditi osiguranje nove većine i izglasavanje nepovjerenja Vladi KS, a potom sve daljnje procedure. 

Međutim... 

"Da, u ovom trenutku, Nenadić ne može biti kandidat za premijera", kažu u aktuelnoj vlasti. 

Zašto?

Razlog je prilično jednostavan: predsjedavajući Skupštine i premijer ne mogu biti iz reda istog naroda!

Zastupnici nove većine u KS traže ostavke Konakovića i Forte i hitnu sjednicu

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo odredio je jučer da će se 17. redovna sjednica ovog zakonodavnog tijela održati u ponedjeljak, 16. januara 2020. godine, sa početkom u 10:00 sati. Sve ovo moglo bi odgoditi proces izbora nove vlasti, po nekim aktuelne vlasti čak i do marta 2020. godine! 

Političke planove i, očito, žestoku energiju imaju i drugi, pa će ovaj skovan u aktuelnoj vlasti, bez SDA, morati izdržati test narednih dana.  

Naime, zastupnici SDA, SBB-a, DF-a i jedan zastupnik BOSS-a u Skupštini KS dostavili su danas premijeru Edinu Forti zahtjev da do 12 sati zastupnicima dostavi Prijedlog odluke o privremenom finansiranju potreba KS za period 1. januar - 31. mart 2020. godine. 

Također, zastupnici zahtijevaju i dostavljanje Prijedloga odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za isti period, te Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju potreba javne ustanove Služba za zapošljavanje KS.

Sutra se očekuje i sjednica na kojoj se očekuje smjena Dine Konakovića s mjesta predsjedavajućeg Skupštine KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije