Padavine sa sjevera Europe stižu u BiH: Oglasili se meteorolozi, evo gdje se očekuje snijeg

1
Radiosarajevo.ba
Padavine sa sjevera Europe stižu u BiH: Oglasili se meteorolozi, evo gdje se očekuje snijeg
Foto: Bhmeteo.ba / Najavljene padavine

Meteorolozi sa stranice BHMeteo najavili su da će u nastavku noći talas kiše, lokalno i obilnog karaktera zahvatit veći dio zemlje. Kako navode, padavina već ima u Krajini i dijelovima sjeverne Bosne i u narednim satima širit će se na ostale krajeve.

"Jugo koji je danas puhao i donosio netipično visoke temperature polako slabi i prestaje. Sutra će ga zamijeniti sjeverac uz postepen pad temperatura vazduha. U početku kiša posvuda koja bi uz pad temperatura prelazila u snijeg na planinama iznad 1300mnv tokom sutrašnjeg dana. Većina toga će se ispadati u kiši tako da i planine očekuje mizerna količina snijega tokom sutrašnjeg dana.

Glavnina padavina noćas, tako da ih sutra tokom dana neće biti puno, lokalno i uz dosta suhih perioda tokom dana", kazali su.

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

U petak (15.12.) zadržavanje pretežno oblačnog vremena iznad većeg dijela zemlje uz lokalno slabije padavine u Bosni. U nizinama kiša, a malo susnježice i snijega u oblastima iznad 600/700m. U većem dijelu Hercegovine suho pa i djelilično sunčano. Zahladnit će uz sjeverac i buru, ali ništa naročito.

"U večernjim satima petka i tokom subote (16.12.) vrijeme najsličnije babljim hukama. Uz promjenjivu oblačnost lokalno idalje naleti kiše, susnježice, ledenih zrnaca pa i snijega u manjim pljuskovitim količinama. Ovo se prije svega odnosi na Bosnu, dok bi u Hercegovini uz buru bilo većinski suho uz sunčane intervale. U nedelju djelimično razvedravanje posvuda.

Glavnina padavina vezana za ovu sedmicu očekuje nas noćas, kasnije do kraja sedmice ostaje još sitno padavina lokalnog i povremenog karaktera. Na planinama će pasti nešto novog snijega dok bi u nizinama to bila većinski kiša. Samo nakratko neke nizine mogu vidjeti malo snijega u petak naveče i subotu. Nakon današnje topline, u nastavku sedmice temperature u padu ali daleko od neke prave zime. Vjetar u okretanju na sjeverac, bez opasnosti na tom polju", rekli su iz BHMeteo.

U nastavku noći talas kiše, lokalno i obilnog karaktera zahvatit će veći dio zemlje. Padavina već ima u Krajini i...

Posted by BHMETEO.ba on Wednesday, December 13, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije