Pacijenti iz FBiH besplatno se mogu liječiti u Turskoj

H. A.
Pacijenti iz FBiH besplatno se mogu liječiti u Turskoj
Sektor zdravstva u Bosni i Hercegovini suočava se s određenim problemima.

Među probemima se izdvaja manjak finansijskih sredstava, nedovoljna infrastruktura kao i nedostatak medicinskog osoblja za liječenje određenih teških oboljenja.

No, mnogo i danas ne znaju, da je od 2014. godine Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH zajedno s Federalnim ministarstvom za zdravstvo donio pravilnik o upučivanju osiguranih lica na liječenje u inostranstvo.

Pacijenti iz BiH imaju pravo na besplatno liječenje deset bolesti na klinikama u inostranstvu, napominjući da Zavod snosi sve troškove u takvim slučajevima uključujući i prijevoz i troškove pratioca, kako je ranije istaknuo zamjenik direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine Nedžad Redžep.

Najviše je tih ustanova u Turskoj, a jedna od takvih je i Memorial zdravstvene grupacije iz Istanbula, gdje pacijenti iz FBiH imaju omogućeno liječenje za sljedeća oboljenja:

1. Stentiranje, koilovanje i embolizacija krvnih sudova (tretman aneurizmi na mozgu )

2. Koronarna angiografija

3. Stentiranje krvnih sudova

4. Tumori oka

5. Transplantacija organa

- Transplantacija jetre (sa živog donora)

- Transplantacija bubrega (sa živog donora)

- Transplantacija koštane srži (za pacijente starije od 16 godina)

6. Elektrofiziološka ispitivanja

7. RF Ablacija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije