Dr. Delić za Radiosarajevo.ba: Pratite šta vam poručuje organizam

Elma Behram
Dr. Delić za Radiosarajevo.ba: Pratite šta vam poručuje organizam
/ Dr. Taib Delić
Iako se o urinarnoj inkontinenciji ne govori mnogo u javnosti, od nje pati veliki broj žena.

Najčešći oblik urinarne inkontinencije kod žena predstavlja stresna urinarna inkontinencija.

Najveći je problem što većina žena s inkontinencijom rijetko sama započinje razgovor ili nevoljno traže medicinsku pomoć zbog nelagode i srama. Upravo je zbog toga važno istaknuti da inkontinencija nije normalno stanje bez obzira na dob žene, te da je važno potražiti pomoć i o tome razgovarati.

Već kod samog razgovora s doktorom moguće je iz nekoliko glavnih podataka doći na pravi put prema ispravnoj dijagnozi, ali i mogućeg rješenja kaže za Radiosarajevo.ba doktor Taib Delić specijalist ginekologije i akušerstva.

Delić naglašava kako u razgovoru s pacijenticama saznaje da svaka treća pacijentica ima problem s nevoljnim istjecanjem urina, a o tome govore tek kada ljekar – ginekolog pokrene temu.

"Kao ginekolog svakodnevno se susrećem s problemima stresne urinarne inkontinencije kod žena, a o njemu se malo govori. Sama urinarna inkontinencija po definiciji bi bila neželjeno istjecanje urina pri naporu, kihanju, vježbanju,... Ovdje nije riječ o psihološkom stresu kao uzroku stresne urinarne inkontinencije. Uzrok same stresne inkontinencije je najčešće porod gdje beba prolaskom kroz vaginalni kanal poremeti statiku mišića koji drže mokraćni mjehur. Tako da već kod žena u četrdesetim godinama imamo od 28-40 % žena koje pate od stresne urinarne inkontinencije".

Što je žena starija mišići više popuštaju na zdjelice i tada postotak žena sa ovim problemom raste, kada skoro 50 % žena starijih od 70 godina navode da imaju ovaj problem, priča nam doktor Delić. Pored poroda i starosti tu su i gojaznost i pušenje kao faktori koji mogu uzrokovati ove probleme.

Pored stresne postoji i urgentna inkontinencija, kaže Delić.

"To je recimo kada žena ulazi u kuću. Stavlja ključ u bravu i pomisli kako bi trebala mokriti i u tom trenutku se desi nevoljno ispuštanje urina. Treći tip inkontinencije je mješovita i onaj koji se javlja pri spolnom odnosu".

Delić navodi kako nije nužno u svakom slučaju podvrgnuti se skupim metodama poput cistoskopije, urodinamometrije itd. Za početak se urade laboratorijske analize kako bi se isključila infekcija bešike ili urinarnog trakta. A prije svega za uspostavu dijagnoze neophodno je da pacijentica podijeli svoju priču s ljekarom i navede detaljne simptome.

Kao i većina drugih zdravstevnih problema i urinarna inkontinencija se može liječiti nakon što se utvrdi o kojem tipu inkontinencije se radi.

"Svakoj pacijentici se pristupa na individualan način.  Ukoliko se radi o stresnoj urinarnoj inkontinenciji pacijentica se uspješno može izliječiti zahvaljujući laserskoj metodi. Riječ je o nehirurškom zahvatu koji je učinkovit, bezbolan, siguran i kratko traje. Nekada se ustanovi da je riječ o urinarnoj infekciji, a u slučaju urgentne inkontinencije postoje tablete koje adekvatno djeluju. Također ljekari u velikom broju slučajeva savjetuju promjenu načina života. Od unosa hrane i tečnosti, smanjenja težine do pušenja. Gojazne osobe su sklonije stresnoj inkontinenciji zbog povećanog pritiska na abdomen".

Obavezni ginekološki pregledi

Doktor Delić poziva na redovne preglede jer samo na takav način možemo spiječiti teža oboljenja pa i smrtnost.

"Kada je riječ o karcinomu grlića maternice dobna granica se pomakla, tako da možemo govoriti i o spašavanju mladih žena od 20 ili 30 godina. U kasnijim godinama savjetujemo obavezno pregled  dojke od ultrazvuka do mamografije, a još kasnije preglede sluznice maternice odnosno endometrija i jajnika. Dakle četiri potencijalna karcinoma možemo spriječiti ukoliko se redovno radi pregled."

Idealno bi bilo kada bi se sistematski pregledi obavljali jednom godišnje. Ukoliko se uoče neke promjene poput HPV infekcija ti pregledi bi morali biti češći, ali sve u dogovoru sa svojim ljekarom. Važno je, naglašava na kraju naš sagovornik da pratimo poruke organizma i ne zanemarujemo ih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije