Ovo trebate raditi u slučaju zemljotresa

Radiosarajevo.ba
Ovo trebate raditi u slučaju zemljotresa
FOTO: Arhiv / Građani trebaju ostati mirni i prisebni

Kantonalna uprava civilne zaštite Sarajevo izdala je upute o tome šta činiti za vrijeme zemljotresa. 

Kako poručuju, građanima, trebaju ostati mirni i prisebni i da ne dozvole da ih obuzme panika, da ne pokušavaju da bježe, te da treba spustiti na pod, sklupčati i zaštititi glavu.

"Budite svjesni da su neki zemljotresi samo početni potresi i da ubrzo može uslijediti naredni, jači zemljotres", kažu iz Civilne zaštite. 

U kući, odnosno stanu treba odrediti jedno sigurno mjesto (mjesto okupljanja prilikom zemljotresa) u većoj prostoriji, te osobito djecu upoznati s tim i nekoliko puta godišnje podsjećati ih na to.

"Kao i u većini slučajeva (vezano za većinu prirodnih ili drugih nesreća) potrebno je da svi ukućani znaju gdje je glavna sklopka za struju te gdje su glavni ventili za plin i vodu, i kako se zatvaraju (isključuju). Po mogućnosti je potrebno na dohvat ruke imati već pripremljena “priručna” sredstva (bateriju, tranzistor, torbu za prvu pomoć itd.)", kažu iz Civilne zaštite o postupcima prije zemljotresa. 

Dali su i uputstva za ponašanje nakon prvog udara zemljotresa:

● Budite spremni za dodatne zemljotrese. Ako je objekat oštećen, zbog mogućnosti nastanka jačeg zemljotresa, napustite ga smireno, bez panike i po redu: majke s djecom, stari, bolesni, osobe s invaliditetom itd.

● Ukoliko se nalazite u oštećenom objektu i osjećate miris plina ili vidite pokidane kablove, ne palite svijeće i šibice zbog opasnosti od požara i eksplozija.

● Provjerite da li je neko povrijeđen.

● Ne pomjerajte ozbiljno povrijeđene osobe.

● Pratite uputstva nadležnih organa.

● Koristite telefon samo u slučaju nužde kako se telefonske linije ne bi opteretile.

● Ne koristite automobile kako ne biste ometali spasilačke ekipe u obavljanju njihovih funkcija.

● Izbjegavajte ulazak u kuću, pogotovo ukoliko postoje oštećenja, osjetite miris plina ili vidite oštećene kablove.

Postupci nakon zemljotresa:

● Kada prestanu prvi potresi, napustite prostoriju uzevši sa sobom najvažnije i spremljene stvari (zgradu prvo napuštaju majke sa djecom, starije osobe i invalidi, pa ostali).

● Ne napuštajte prostoriju (zgradu) liftom, upotrebljavajte isključivo stepenice, (mogu se pokvariti instalacije, srušiti liftovi posljedicama prvog ili ponovnim potresom, može nestati električne energije i sl.).

● Isključite električnu energiju na glavnoj sklopci i zatvorite plin i vodu na glavnom ventilu.

● Posvetite se, ukoliko situacija omogućava, pomoći stradalima, s tim da se ne pomiču teško povrijeđene osobe.

● Upotrebljavajte za piće samo flaširanu vodu i vodu koja stigne kao pomoć.

● Dalje postupke činite prema uputstvima dobijenim putem sredstava javnog informisanja.

Ukoliko vas zemljotres zadesi u zatvorenom prostoru:

● Sačuvajte prisebnost i ne paničite, panika može biti glavni krivac za nerazborito ponašanje koje se nakon prvog zemljotresa očekuje.

● Ne pokušavajte da bježite, spustite se na pod i pokrijte glavu rukama.

● Ako vas je zemljotres zatekao u nižim prostorijama stana-kuće, nakon prvih podrhtavanja izađite u slobodan prostor, udaljivši se pri tome od stabala, uličnih svjetiljki, električnih kablova i ostalih građevina.

● Ako vas je zemljotres zatekao na višim spratovima, sklonite se pored nosivih zidova, pod okvire vrata, u unutrašnji ugao prostorije, ispod stola, te rukama zaštitite oči.

● Odmaknite se što dalje od staklenih površina, spoljnih zidova, vrata ili bilo čega drugog što može da padne, ne izlazite na terasu i balkon.

● Ako situacija dozvoljava, isključite sve izvore električne energije, plina i vode.

● Ako se nalazite u automobilu, ne zaustavljajte se ispod podvožnjaka, električnih kablova, i u tunelima, zaustavite se na otvorenom prostoru i ostanite u automobilu.

● Ako ste na otvorenom, udaljite se od svih mogućih objekata i predmeta koji bi vas mogli ugroziti (pasti na vas) te zaštitite glavu rukama ili tašnom.

Postupci ukoliko se nađete pod ruševinama:

● Ne palite šibice.

● Prekrijte usta maramicom ili tkaninom.

● Pokušajte na neki način skrenuti pažnju tragaocima (udaranje rukama o neki predmet, cijev itd.) Nemojte glasno vikati zbog velike prašine koja se u takvim slučajevima širi.

Zaključuju da su entitetski hidrometeorološki zavodi su institucije koje imaju tačne i provjerene informacije o zemljotresima (web stranice: www.fhmzbih.gov.ba i www.rhmzrs.com)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije