Novi zemljotresi potresli tlo u BiH: U mnogim gradovima prekinuta nastava

Radiosarajevo.ba
Novi zemljotresi potresli tlo u BiH: U mnogim gradovima prekinuta nastava
Printscreen / Prvi rezultati pokazuju 5,4 stepena Richtera

Zemljotres koji je u 10.19 sati potresao Bosnu i Hercegovinu, bio je s epicentrom na 11 kilometara jugozapadno od Nevesinja

Snaga zemljotresa je bila 5,2 stepeni po Richterovoj skali i minimalno 6 po Merkaliju, potvrdio je seizmolog Ivan Brlek za Radiosarajevo.ba.  

Jak zemljotres pogodio Bosnu i Hercegovinu

Serija zemljotresa koja od sinoć potresa Balkan nastavljena je i jutros. Prije nekoliko minuta Bosnu i Hercegovinu pogodio je novi zemljotres. M5.1 #earthquake (#zemljotres) strikes 85 km NW of #Sarajevo (Bosnia & Herzegovina) 4 min ago. Effects reported by eyewitnesses: pic.twitter.com/QmkaItuCrg - EMSC (@LastQuake) November 2, 2019 Prema informacijama iznosio je 5.2 po Richteru i u BiH se osjetio u 10:19 sati.

Iza toga u 10.40 sati BiH je pogodio još jedan zemljotres. Bio je jačine 3.3 po Richteru, s epicentrom 14 kilometara od Nevesinja.  

Treći zemljotres zabilježen je u 11.08 sati, osam kilometara od Blagaja. Bio je za nijansu, srećom, slabiji i iznosio je 3 po Richteru.

Od jutros tri zemljotresa zabilježena u BiH - undefined

Printscreen: Od jutros tri zemljotresa zabilježena u BiH

Prema prvim informacijama, u Nevesinju je bilo manje štete na građevinskim objektima. Oštećen je objekt opštine, tamošnja Gimnazija, kao i zgrada Muzičke škole.

Raspuštena je nastava u tamošnjim školama, javlja ATV-a.

Zemljotres pogodio BiH: Prvi rezultati pokazuju 5,4 stepena Richtera

Snažan zemljotres pogodio je Bosnu i Hercegovinu u 10:19 minuta. Prema preliminarnim podacima Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC), zemljotres jačine 5,4 stepena pogodio je okolicu Nevesinja. Društevnim mrežama građani pišu kako su osjetili potres. I građani iz Sarajeva nam javljaju da se opet tlo jako zatreslo.

Na školi u Berkovićima su popucali zidovi, i tome su također učenici poslati kućama.

Oštećen je i objekt opštine u Ljubinju.

U Stocu će najvjerovatnije biti prekinuta nastava, a nakon zemljotresa koji je, u 10.19, pogodio ovo područje, saznaje Radiosarajevo.ba.

Istu preventivnu mjeru su preduzeli i u Mostaru, te Nevesinju, izvještava Srpskainfo.

Navodi se da detaljnih podataka o materijalnoj šteti nema, ali da su prema saznanjima portala Srpskainfo sa starih kuća otpadali dimnjaci i dijelovi fasada. Hercegovci su, inače, na nogama još od sinoć, kada je zemljotres u Albaniji probudio većinu Trebinjaca.

“Živim na petom spratu. Kada se desio zemljotres, stvari su popadale, a namještaj se ljuljao. Vjerujte, nije bilo ni najmanje prijatno”, rekao je jedan Trebinjac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije