Ovo su kontakt adrese i telefoni za dostavu poreznih prijava, rok za predaju produžen

Radiosarajevo.ba
Ovo su kontakt adrese i telefoni za dostavu poreznih prijava, rok za predaju produžen
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Porezna uprava FBiH

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine je objavila kontakt adrese i telefone za dostavu poreznih prijava i podnesaka. Produžen je i rok za predaju poreznih prijava, saopćeno je iz ove institucije.

Saopćenje federalne Porezne uprave prenosimo u cijelosti.

"U ovoj situaciji pokušavamo da organizujemo obavljanje poslova u mjeri i na način kako je to moguće kako bi zaštitili vaše zdravlje i zdravlje svih građana. Porezna uprava je u skladu sa donesenim preventivnim mjerama i shodno zaključku Vlade FBiH obustavila i zabranila fizički kontakt i rad sa stranaka, te zabranila ulazak u poslovne prostorije Porezne uprave Federacije BiH. To smo učinili i zbog toga što je zbog boravka lica zaraženog COVID-19 jedna naša cijela ispostava, odnosno svi njeni zaposlenici rješenjem poslani u izolaciju.

Obavještavamo vas da će se komunikacija sa strankama obavljati isključivo pisanim putem preko pošte, e-maila, faksom i telefonom.

Porezni obveznici i stranke ne treba da dolaze u Poreznu upravu, već sve svoje porezne prijave i podneske mogu podnijeti putem pošte, elektronski e-mailom, faksom, a sve informacije mogu dobiti i putem telefona.

Adrese kontakata se nalaze u ovom obavještenju na ovom linku, a također u svim uredima Porezne uprave su istaknuta obavještenja sa kontaktima.

U cilju olakšanja vašeg poslovanja, također vas obavještavamo da smo rokove za podnošenje poreznih prijava produžili kako sljedi:

Prijava poreza na dobit za pravna lica - Obrazac PP-801, Obrazac PP-802, Obrazac PP-803, Obrazac PP-804 i Obrazac PP-805 za 2019. godinu do 30.04.2020. godine;

Prijava poreza po odbitku po osnovu dividende (Obrazac POD-815), Prijava poreza po odbitku po osnovu kamate (Obrazac POD-816), Prijava poreza po odbitku po osnovu autorske naknade (Obrazac POD-817);

Prijava poreza po odbitku po osnovu ostalih prihoda (Obrazac POD-818), Izjava pravnog lica u svrhu oslobađanja od plaćanja poreza po odbitku na izvoru (Obrazac OP-820), u odnosu na propisani rok, rok se produžava za 30 dana;

Godišnja prijava poreza na dohodak - Obrazac GPD-1051 za 2019. godinu do 30.04.2020. godine;

Prijave plaćenog poreza na dohodak i doprinosa specifikacije: Obrazac-2001 i Obrazac 20001-A, za plaće isplaćene u martu dostaviti do 30.04.2020. godine i za plaće isplaćene u aprilu dostaviti do 31.05.2020. godine;

Samostalni obrtnici za plaćene doprinose u martu Obrazac-2002 ili 2002-A dostaviti do 30.04.2020. godine, a plaćene doprinose u aprilu dostaviti do 31.05.2020. godine;

Prijave obračunate plaće, plaćenog poreza na dohodak i doprinosa, Obrazac MIP 1023 za plaće isplaćene u martu dostaviti do 30.04.2020. godine i za plaće isplaćene u aprilu dostaviti do 31.05.2020. godine.

Prijave/promjene/odjave osiguranja u Jedinstvenom sistemu Obrazac JS 3100 i JS 3120 možete poslati poštom, faksom ili skenirane na e-mail.

S obzirom na novonastalu situaciju porezne prijave i obrasce dostavljat ćete putem pošte na adrese nadležnih ispostava Porezne uprave Federacije BiH. Također, prijave i obrasci mogu se skenirati i dostaviti na e-mail adrese nadležnih ispostava ili putem fax-a na telefonske brojeve nadležnih poreznih ispostava.

U slučaju dostavljanja prijave i obrasca putem preporučene pošte, smatrat će se zaprimljenim u Poreznoj upravi FBiH danom predavanja na poštu.

U slučaju dostavljanja obrazaca putem emaila (skeniranih) ili fax-a, obveznici uplate doprinosa su obavezni originalane primjerke dostaviti nadležnoj poreznoj ispostavi putem pošte ili lično po prestanku vanrednog stanja (ova uputa se odnosi i na obveznike uplate doprinosa koji su korisnici elektronskog servisa Porezne uprave FBiH).

Obaviještenje za poslovne banke

Shodno odredbama člana 14.b. Zakona o doprinosima propisana obaveza dostavljanja pisane obavijesti za ispostavu Porezne uprave, za obveznike koji nisu izvršili uplatu poreza i doprinosa zajedno sa isplatom plaće, može se dostaviti poštom ili prolongirati do prestanka vanrednog stanja, a ostaje obaveza kontinuiranog obavještavanja Porezne uprave o navedenom elektronskim putem (email). Sve pisane obavijesti koje su poslovne banke bile dužne dostaviti u periodu trajanja vanrednog stanja iste će dostaviti naknadno po ukidanju vanrednog stanja.

Porezna uprava je pozvala sve svoje zaposlenike da jedan iznos lične plaće za mjesec mart doniraju i uplate kao pomoć u korist zaposlenih u realnom sektoru, odnosno njihovih poslodavaca na ime uplate poreza onih poslodavaca koji nisu odjavili svoje radnike.

Pozivamo i sve zaposlene koji svoju plaću primaju iz budžeta institucija BiH, FBiH, kantona i općina da to učine, jer je realni sektor stvarni izvor plaća svih budžetskih korisnika,učinite to od martovske plate jer svako odlaganje može biti kasno", saopćeno je iz Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije