Ove godine će se klanjati dženaza za četvoro ubijenih u Prijedoru 1992. godine

0
Radiosarajevo.ba
Ove godine će se klanjati dženaza za četvoro ubijenih u Prijedoru 1992. godine
Foto: Screenhsot / Organizacioni odbor - Prijedor 2024.

Organizacioni odbor za obilježavanje 20. jula, dana sjećanja na strašne ratne zločine sa elementima genocida u Prijedoru i dolini Sane, je održao svoju treću redovnu sjednicu u Kozarcu.

Na dnevnom redu su bili završni izvještaji pododbora o realiziranim aktivnostima na pripremi programa pvoodom 32. godišnjice od obilježavanja strašnog ratnog zločina sa elementima genocida u Prijedoru i dolini Sane.

Konstatovano je da će ove godine biti klanjana dženaza za četiri ubijene žrtve: Musić Bademi, Musić Nazifu, Aliji Enveru i Forić Aljiji. Dženazu namaz će predvoditi reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović. Također, isti dan dženaze će biti održan komemorativni skup na kojem će govoriti predstavnici države Bosne i Hercegovine, Organizacionog odbora, član porodice žrtava i Instituta za nestale osobe BiH.

Parlament BiH odlučio da razmatra Prijedlog zakona o budžetu: Srđan Amidžić objasnio zašto je hitno

Parlament BiH odlučio da razmatra Prijedlog zakona o budžetu: Srđan Amidžić objasnio zašto je hitno

Konstatovano je da su sve pripreme za organizaciju naučnog skupa pod nazivom "Masovna ubijanja Prijedorčana - Primjer Korićanske stijene" na kojem će govoriti akademski i naučni eksperti koji pišu, govore i istražuju ratne zločine na području Prijedora, Bosanske Krajine i cijele Bosne i Hercegovine. Ovaj naučni skup će biti održan u Bošnjačkom institutu u Sarajevu u ponedjeljak, 15. jula 2024. godine sa početkom u 10 sati i bit će otvoren za javnost. Usvojen je izvještaj odbora za sigurnost, gdje je konstatovano da sve protiče u najboljem redu i da su pripreme sa sigurnosnog aspekta veoma kvalitetno realizirane.

Usvojena je informacije o dosadašnjim aktivnostima kada je u pitanju organizacija biciklističkog maratona Bihać - Prijedor - Kamičani, koji će ove godine sa Gradskog trga u Bihaću krenuti u petak, 19. jula 2024. godine u 14 sati, a dolazak u Kamičane se očekuje u 20 sati istog dana. Konstatovano je također da je sve spremno za povorku sa tabutima šehida, koja će 19. jula 2024. godine iz identifikacionog centra "Šejkovača" pored Sanskog Mosta krenuti preko Sanskog Mosta, Ključa, Bosanskog Petrovca, Bihaća, Bosanske Krupe, Bosanske Otoke, Bosanskog Novog, Prijedora i na kraju će u kasnim posljepodnevnim satima stići u Kamičane. Građanima i javnosti će biti dostupne satnice dolaska povorke u pomenute gradove i mjesta.

I ove godine, kao i prethodnih godina, radio-televizija Unsko-sanskog kantona će prenositi uživo vjerski program, a od ove godine i komemorativni dio programa koji će biti organiziran u 11:30 istog tog dana. Signal RTV USK će preuzimati mediji iz cijele Bosne i Hercegovine.

Iz organizacionog odbora apeluju na sve građane Bosne i Hercegovine da u što većem broju dođu na dženazu i da na razne načine budu dijelom programskih sadržaja obilježavanja 20. jula i na takav način pruže svoju podršku kulturi pamćenja, ali i da podijele tugu i bol sa porodicama žrtava i preživjelim žrtvama teškog ratnog zločina sa elementima genocida u Prijedoru i dolini Sane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije