Pogledajte kako je izgledala sigurnosna vježba na sarajevskom aerodromu

E. H., F. Z.
Pogledajte kako je izgledala sigurnosna vježba na sarajevskom aerodromu
U okviru redovnih aktivnosti danas je na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu održana sigurnosna vježba pod nazivom "Nesreća aviona u krugu Međunarodnog aerodroma Sarajevo".

Riječ je o redovnim provjerama spremnosti službi nadležnih za sigurnost i spašavanje putnika na sarajevskom aerodromu, u slučaju nesreće, a čije provođenje nalažu međunarodni standardi i koje se provode svake dvije godine. Današnjom vježbom simuliran je udes aviona B737 sa 45 putnika i članova posade, a koji se srušio na područje Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Akcije koje su poduzimane tokom današnje vježbe u skladu su s Planom mjera i postupaka u izvanrednim situacijama i podrazumijevaju učešće brojnih spasilačkih ekipa, među kojima su Profesionalna vatrogasna brigada - jedinice Aerodrom i Stup, policijskih snaga KS-a, Granične policije BiH - jedinica Aerodrom i Oružanih snaga BiH, tačnije njihove helikopterske jedinice.

"Akcija je provedena uspješno i sve službe, koje su danas učestvovale, odgovorile su uspješno na svoje zadatke. Ovo danas je provjera uvježbanosti osoblja kako bi se na vrijeme uočile i uklonile eventualne slabosti. Po završetku kompletnog procesa zasjedat će Komitet sigurnosti koji će i donijeti odluku da li je akcija uspješno provedena, te da li je bilo nekih slabosti i u kom segmentu", kazao je Muamer Bečić, rukovodilac današnje akcije, u izjavi za Radiosarajevo.ba, naglasivši da, nasreću, u prošlosti nije bilo ovakvih situacija, ali i da je osoblje spremno za sve situacije.

Uloga vatrogasaca i policije u ovakvim izvanrednim situacijama je veoma važna, te su učesnici današnje akcije iz sektora zdravstva i vatrogasnih jedinica pokazali zavidne sposobnosti, a veoma važno je bilo i učešće pripadnika Oružanih snaga BiH, koji su helikopterom prevozili najteže "ranjene" putnike.

"U prvom dijelu akcije je vrlo značajna trijaža na mjestu nesreće, a zatim i zbrinjavanje, prvenstveno onih najugroženijih, a zatim i onih manje ugroženih osoba. Potom slijedi transport na glavno trijažno mjesto, te prijevoz najteže povrijeđenih osoba helikopterom do kliničkih centara", ističe Rijada Blažević, koordinator medicinskog tima Zavoda za hitnu medicinsku pomoć na današnjoj vježbi, dodavši da su danas imali 17 "povrijeđenih" i da su svi uspješno spašeni

Naše ekipe prisustvovale su današnjoj sigurnosnoj vježbi na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, a kako je ona izgledala možete pogledati u narednom videu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije