Čak 80 posto graničnih prijelaza u BiH ne ispunjava standarde

Enes Hodžić
Čak 80 posto graničnih prijelaza u BiH ne ispunjava standarde
/ FOTO: Anadolija
Nakon što je u prije dvije sedmice bh. javnost potresla informacija da je Sanjin Sefić, osumnjičeni za ubistvo dvije studentice, samo nekoliko sati nakon ubistva prešao granicu BiH i Srbije, zapitali smo se koliko su sigurni naši granični prijelazi.

BiH, koja ima tri susjeda, a veoma razuđene granice, često se spominje kao država koja je podložna ilegalnim migracijama i prekograničnim krivičnim djelima, zbog čega je veliki fokus na same granične prijelaze i Graničnu policiju BiH koja ih kontrolira. U svjetlu prethodnih dešavanja, ali i nakon tvrdnji pojedinaca da je samo 20 posto graničnih prijelaza opskrbljeno strujom, kontaktirali smo Graničnu policiju BiH, u potrazi za odgovorima na pitanje koliko su sigurne granice naše države.

"Nije tačna ili je pogrešno interpretirana informacija da je samo 20 posto graničnih prijelaza u BiH opskrbljeno strujom. Granična policija BiH je nekoliko puta alarmirala nadležne organe da infrastruktura na samo 20 posto graničnih prijelaza ispunjava standarde potrebne za kvalitetno i efikasno obavljanje graničnih provjera. Riječ je o prijelazima na međunarodnim aerodromima ili na zajedničkim lokacijama s R. Hrvatskom koji su izgrađeni sredstvima EU. Ostali granični prijelazi ne ispunjavaju standarde", kazali su nam iz ureda za odnose s javnošću GP BiH.

Također, naglašeno je i da je na pojedinim graničnim prijelazima veoma loša infrastruktura i da je alarmantno stanje kada je riječ o njihovoj izgrađenosti i opremljenosti, a među njima se nalazi i prijelaz Uvac, koji je u žižu javnosti dospio nakon što je Sefić preko njega prešao na teritoriju Srbije.

"Važno je istaći da je loša infrastruktura i na izuzetno frekventnim međunarodnim graničnim prijelazima: Gradiška, Brod i Doljani. Također, na pojedinim graničnim prijelazima za pogranični saobraćaj ne postoje osnovni infrastrukturni uvjeti za obavljanje graničnih provjera poput prijelaza: Mokronozi, Plazikur, Vir, Orahov Do, Radež i Meštrovac", ističu iz GP BiH, dodavši kako bi uz adekvatnu kadrovsku popunjenost i tehničku opremljenost graničnih prijelaza BiH dobila brži i sigurniji prekogranični saobraćaj, kao i efikasniju zaštitu državne granice.

Vođeni navodima da brojni prijelazi nisu ni označeni onako kako je propisano, tražili smo informaciju o tome ko je nadležan za takav posao, ali i o tome ko vodi računa da granični prijelazi ispunjavaju i druge tehničke uvjete.

"Granična policija BiH nema gazdinstvo nad graničnim prijelazima. U skladu s odredbama Zakona o graničnoj kontroli, Uprava za indirektno oporezivanje BiH nadležna je za poslove izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije, upravljanja i održavanja objekata i infrastrukture na graničnim prijelazima. Ministarstvo za komunikacije i promet BiH nadležno je za postavljanje i održavanje oznaka i druge saobraćajne signalizacije na graničnim prijelazima. Većina graničnih prijelaza i njihovog područja nije u potpunosti označena na način kako je to propisano navedenim pravilnikom", kazali su nam, potvrđujući ove navode, u GP BiH, ali i ističu da je prošle godine u nadležnom ministarstvu napravljena projektna dokumentacija za označavanje prijelaza, te bi se projekt uskoro trebao provesti.

U posljednjih nekoliko godina, posebno kada je naš susjed Hrvatska bila na pragu ulaska u Europsku uniju, veliki problem na granicama naše i susjednih država bila su takozvana mjesta pogodna za ilegalne prelaske državne granice. Takva mjesta donekle su zatvorena i spriječene su ilegalne radnje na granicama naše države, te je između BiH i Republike Hrvatske, 2008. godine zapriječeno je 68 lokacija od 118 identificiranih na teritoriji BiH. Slična situacija bila je i na granici s Crnom Gorom, sve dok službenici graničnih policija obje zemlje nisu zapriječili 44 ovakva mjesta na granici s jugoistočnim susjedom.

Taj problem na granici sa Srbijom još uvijek nije riješen, kazali su nam u GP BiH, dodavši da je prošle godine parafiran jedan elaborat o zaprečavanju mjesta pogodnih za ilegalni prelazak.

"Identificirano je 13 lokacija koje trebaju biti zapriječene. Zaprečavanje se obavlja kamenim blokovima ili rampama. Granična policija BiH poduzima niz preventivnih i represivnih mjera i radnji u cilju nadziranja državne granice: patroliranje, nadzor i osmatranje, postavljanje zasjeda", tvrde u GP BiH.

Ipak i pored preventivnih radnji koje provode službenici granične policije, postoji određeni broj ilegalnih prelazaka, te je u proteklih devet mjeseci ove godine evidentirano njih čak 124.

"Prilikom ilegalnog ulaska u BiH evidentirano je 97, a prilikom ilegalnog izlaska 27 osoba. Među njima bilo je 18 državljana Turske, osam Albanije, četiri Afganistana, dva Iraka i dr. Najveći procenat otkrivenih osoba u ilegalnom prelasku granice državljani su BiH i susjednih zemalja", zaključuju službenici ureda za odnose s javnošću Granične policije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije