Otvorena 2. konferencija "Sarajevo Migration Dialogue": Visoki zvaničnici iz Evrope i regiona

0
Radiosarajevo.ba
Otvorena 2. konferencija "Sarajevo Migration Dialogue": Visoki zvaničnici iz Evrope i regiona
Foto: Radiosarajevo.ba / Regionalna konferencija Sarajevo Migration Dialogue

Uvodnim obraćanjima dr. Selme Cikotića, ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, Karin Keller-Sutter, ministrice pravde i policije Švicarske i Johanna Sattlera, šefa delegacije EU u BiH, te video porukama Gerharda Karnera, ministra unutrašnjih poslova R. Austrije i Yive Johansson, europske komesarke za unutrašnje poslove, danas je u Sarajevu otvorena 2. Regionalna konferencija "Sarajevo Migration Dialogue" koja traje do 21. septembra.

Ovaj skup na visokom nivou okupio je ključne osobe iz oblasti migracija, azila i upravljanja granicama iz regiona i Evropske unije, koji će razgovarati o regionalnoj saradnji, definiranju najboljih praksi u upravljanju migracijama kao i jačanja kapaciteta za koordinaciju nadležnih institucija zemlja Zapadnog Balkana.

Kako je naglašeno, zapadnobalkanska ruta čvrsto je uspostavljena j nastavlja vršiti pritisak na cijelu regiju, ponajviše na BiH, Srbiju i Sjevernu Makedoniju koje se nalaze duž tranzitnog koridora.

Iz OSCE-a poručili: 'Osuđujemo odluke NSRS o izbornom zakonu'

Iz OSCE-a poručili: 'Osuđujemo odluke NSRS o izbornom zakonu'

Cikotić sa delegacijom Britanskog parlamenta: Razgovarano o sigurnosnim prijetnjama

Cikotić sa delegacijom Britanskog parlamenta: Razgovarano o sigurnosnim prijetnjama

Ministar Cikotić je naglasio da je od 2017. godine BiH imala čak 95.000 ulazaka migranata, od čega su samo njih tri posto izrazilu želju za stvarni azil. 

"Migrantske rute se brzo mijenjaju, te se brzo možemo suočiti s novim izazovima", kazao je ministar Cikotić upućujući zahvalnost EU svu pomoć BiH proteklih godina, kao i regionalnim partnerima.

Ovaj skup na visokom nivou okuplja ključne osobe iz oblasti migracija, azila i upravljanja granicama iz regiona i Evropske unije, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

Također, ministri regiona, predstavnici EU i međunarodnih organizacija diskutirat će o povracima i readmisiji migranata u zemlje porijekla s ciljem definiranja najboljeg modaliteta za rješavanja ovih izazova. Važan segment u borbi protiv ilegalnih migracija je i zajednička borba protiv krijumčarenja i trgovine ljudima, o čemu će se također razgovarati na konferenciji.

Ministria Keller-Sutter naglasila je značaj regionale saradnje i razmjene informacija, posebno sa zemljama Zapadnog Balkana.

"Dužnost nam je zahvaliti Turskoj koja je primila najveći broj izbjeglica i pomoći joj"; kazala je švicarska ministrica, upućujući čestitke BiH na dosadašnjim aktivnostima.

Ambasador Sattler naglasio je da je BiH lider u oblasti migracija u regiji. Upozorio je ma probleme koje migracije mogu stvoriti u svakoj državi a posebno tamo gdje postoje političke krize.

Ukazao je na značaj ovog pitanja da bi BiH dobila status kandidata za članstvo u EU.

Podvukao je da je EU izdvojila 100 miliona uura za rješavanje pitanje ilegalnih migracija i da je spremna izdvojiti još 40 miliona uura u naredne četiri godine.

Organizator konferencije je Ministarstvo sigurnosti BiH uz podršku Vlade Švicarske i Hilfswerk Internationala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije