Foto / Otvoren novoizgrađeni Migrantski centar Lipa

19. 11. 2021. u 12:54:00 Fena/Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Višemjesečna izgradnja Migrantskog naselja na lokalitetu Lipa napokon je završena.  

Zvaničnom otvaranju ovog prihvatnog centra tridesetak kilometara udaljenog od Bihaća, prisustvovali su predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, kantonalne i gradske vlasti, kao i svih međunarodnih organizacija uključenih u migracijski proces.

Od ranije je poznato kako će ovaj centar imati smještajni kapacitet za oko 1. 500 ljudi, te da bi trebao značajno umanjiti pritisak velikog broja migranata i izbjeglica na gradsko središte, odnosno javne površine i napuštene objekte u užem centru Bihaća.

Poseban prostor u ovom kontejnerskom naselju osiguran je za ranjive kategorije korisnika usluga, odnosno porodice sa djecom i maloljetnike bez pratnje.

Kampom će upravljati pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH, naravno u saradnji sa članovima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i ostalih međunarodnih organizacija.

Ambasadorica Margret Uebber učestvovala je danas na otvaranju moderniziranog privremenog prihvatnog centra za izbjeglice i migrante u Lipi.

Zvanično je predala njemački prilog. Prilog ima finansijski obim od oko milion eura i sastoji se od konsultativnih usluga, kao i izgradnje kuhinje, trpezarije i ambulante. Doprinos je realizirala njemačka Organizacija „Technisches Hilfswerk“ (THW) u bliskoj saradnji sa sedam domaćih kompanija iz Unsko-sanskog kantona. Objekti su otporni na zimu i tako izbjeglicama i migrantima nude sigurnu i adekvatnu infrastrukturu. Bliska saradnja THW-a i lokalnih kompanija omogućila je da objekti budu završeni za samo pet mjeseci, čak i u uslovima pandemije.

Njemačka je od samog početka podržavala Bosnu i Hercegovinu u suočavanju s protokom izbjeglica i migranata. Savezna vlada je prošle godine obezbijedila milion eura za izgradnju prihvatnog centra u Blažuju, koju je također izvršio THW. Osim toga, Njemačka je do sada podržala program IOM-a za promociju dobrovoljnog povratka izbjeglica i migranata sa 2,8 miliona eura i, kao članica EU, uključena je u njihove finansijske doprinose.

Potom je ambasadorica Uebber uručila Crvenom križu Bihać donaciju Njemačkih saveznih oružanih snaga u iznosu od 12.000 KM. Riječ je o vunenim dekama, odjeći i krevetima na rasklapanje. Donacija je upriličena u sklopu stalne saradnje i podrške radu Crvenog križa Bihać u saradnji sa udruženjem Ahrweiler e.V. Donacija će koristiti i izbjeglicama i migrantima na području Bihaća.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA