Otvoren Japanski kutak na FPN: Vrijedne knjige koje će pomoći studentima

Fena
Otvoren Japanski kutak na FPN: Vrijedne knjige koje će pomoći studentima
Foto: Fena / Hidejuki Sakamoto i Sead Turčalo

Zahvaljujući projektu "100 knjiga o savremenom Japanu" na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, ambasador Japana u BiH Hidejuki Sakamoto i dekan Sead Turčalo otvorili su danas Japanski kutak.

Ambasador je izrazio zadovoljstvo što se, zahvaljujući i Asocijaciji za japanske studije u Sarajevu, doprinosi i promociji Japana tako što osiguravaju knjige potrebne studentima.

Podsjetio je da već postoji univerzitetska saradnja - na Filozofskim fakultetom UNSA se organizira kurs japanskog jezika, a u toku je i opremanje kabineta kojeg Vlada Japana finansira i time je uspostavljena nova platforma za zajedničku saradnju i u budućnosti.

"I knjige koje su danas predate Fakultetu političkih nauka će motivirati studente i omogućiti im da nauče historiju Japana, ekonomiju, nauku, tehnologiju. To će biti inspirirajuće za mlade da prošire svoje horizonte znanja", kazao je ambasador i dodao da radi i na promociji razmjene studenata između Japana i BiH.

Dekan FPN-a Turčalo ističe da se radi o zajedničkom projektu Nippon Fondacije kako bi se studenti upoznali sa kulturom, ekonomijom, unutrašnjom i vanjskom politikom Japana.

"Za početak, to će omogućiti studentima da rade i pripremaju master teze i radove za sve segmente japanskog društva, politike", rekao je Turčalo.

Naveo je da više od 60 posto stranih studenata studira na Univerzitetu u Sarajevu po osnovu Erasmus projekta, a to znači da treba poticati i drugu razmjenu, odnosno, da bh. studenti koriste privilegiju Erasmusa - razmjene i saradnje, da studiraju na prestižnim univerzitetima u svijetu.

Naglasio je da su studenti zainteresirani za svaku oblast nauke i društva u cjelini, ali kada se susretnu sa nedostatkom literature, prestane i interes.

Stoga je i ovakav vid saradnje, odnosno, nabavka literature, neophodna za studente kako bi se mogli informisati i sticati željena znanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije