Osnovna škola "Saburina" dobija nove prozore i vrata

Radiosarajevo.ba
Osnovna škola "Saburina" dobija nove prozore i vrata
Foto: Općina Stari Grad / OŠ "Saburina"

Općina Stari Grad i Ambasada Japana u BiH realizuju projekat rekonstrukcije prozora i vrata u OŠ”Saburina”.

Bit će zamijenjena sva stolarija na A objektu ove škole koja je sagrađena 1926. godine i jedna je od najstarijih škola u gradu.

Projekat košta oko 150.000 KM, od čega Općina Stari Grad snosi troškove poreza u iznosu oko 25.000 KM, a radove finansira Ambasada Japana u BiH.

S obzirom da je A objekat sagrađen prije više od 90 godina, rekonstrukcija je neophodna kako bi učenicima i nastavnom osoblju bili osigurani kvalitetni uslovi za boravak i obavljanje poslova. Prozori u pojedinim učionicama i kabinetima više nemaju svoju funkciju i ne mogu se zatvoriti zbog deformacije okvira, a zbog neadekvatne izolacije zimi su temperature u prostorijama izuzetno niske, dok ljeti prelaze preporučene vrijednosti. Do početka naredne školske godine sve to će se promijeniti.

U OŠ”Saburina” u toku je uklanjanje starih prozora, a uporedo se vrši obrada površine i ugradnja novih. Radove je obišao načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Osnovna škola Saburina dobila novi sistem zagrijavanja vrijedan 100.000 eura

“Prije nekoliko mjeseci ovdje smo zvanično pustili u rad novi sistem grijanja putem modernih panela čije je postavljanje finansirala Ambasada Slovačke iznosom od 100.000 eura. Rekonstrukcija ove škole nastavljena je zamjenom stolarije koju finansira Ambasada Japana sa 77.000 eura, a Općina snosi troškove PDV-a od nekih 25.000 KM. Nakon toga nastavljaju se radovi koje finansiraju ambasade Poljske, Mađarske i Češke,” kazao je Hadžibajrić i dodao da je završetak radova predviđen krajem sljedećeg mjeseca. “Ova škola proglašena je nacionalnim spomenikom i jedna je od najstarijih škola ne samo u Starom Gradu, nego cijelom Sarajevu. U nju su išli mnogi naši poznati sugrađani kao što je Abdulah Sidran, Goran Bregović i mnogi drugi koji su živjeli u ovim ulicama i mahalama,” kazao je Hadžibajrić izrazivši radost što će objekat uskoro dobiti izgled kakav zaslužuje, navodi se u saopćenju Općine Stari Grad.

Početkom ove godine u školi su počeli radovi rekonstrukcije kao dio projektne saradnje ambasada Republike Slovačke, Poljske, Češke, Mađarske (V4 – višegradska grupa) i Japana. U martu je instaliran novi sistem zagrijavanja putem infra panela s električnim napajanjem, čija je vrijednost 100.000 eura, a finansirala ga je Ambasada Slovačke, uz učešće Grada Sarajevo iznosom od 18.000 KM, te Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo sa 7.000 KM. Općina Stari Grad Sarajevo tada je izdala potrebne saglasnosti za izvođenje radova, a za završetak uvođenja ovog sistema i zamjenu parketa u kabinetima izdvojila 4.000 KM.

Uskoro će početi i radovi na uređenju vanjskih terasa ove škole, a finansirat će ih Ambasada Mađarske u BiH. Vrijednost projekta je 40.000 KM, a Općina Stari Grad je već obezbijedila sve potrebne saglasnosti za izvođenje radova.
Ambasada Republike Poljske finansirat će radove na školskoj biblioteci i rekonstrukciju produženog boravka u vrijednosti od 40.000 KM, a Ambasada Češke rekonstrukciju i zamjenu vodovodnih instalacija u školskim toaletima iznosom od 19.000 KM.

Osnovnu školu “Saburina” pohađaju učenici sa Kovača, Širokca, Ploče, Džinine, Hadžijamakove, Mlina, Nadmlina, Telala, Safvet-bega Bašagića i drugih ulica. U školskoj 2018/2019. godini OŠ „Saburina“ je pohađalo 220 učenika u 10 odjeljenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije