Otvoren Centar za međunarodnu politiku i postkonfliktna istraživanja

0
F.V.
Otvoren Centar za međunarodnu politiku i postkonfliktna istraživanja
Radiosarajevo.ba / Otvaranje centra na FPN

U povodu 60. godišnjice postojanja Fakulteta političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu danas je u Sarajevu prigodnom svečanašću otvoren Centar za međunarodno politiku i postkonfliktna istraživanja pri ovom fakultetu.

Na čelu Centra je ugledna profesorica Fakulteta političkih nauka, prof. dr. Nermina Mujagić.

Svečanosti je, uz domaćina, dekana FPN, prof. dr. Seada Turčala, prisustvovao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, sa saradnicima, te britanski ambasador u našoj zemlji Matthew Field.

Potvrđena optužnica protiv Ibrahima Hadžibajrića i ostalih

Potvrđena optužnica protiv Ibrahima Hadžibajrića i ostalih

"Čestitam vam 60. godišnjicu. Šest decenija djelovanja FPN-a je velika stvar. Jedna institucija ovakvog kalibra sigurno ima razloga biti ponosna. U ovih 60 godina prošli ste svašta...Imate kao institucija jedno veliko iskustvo iza sebe. Otvaranje Centar za međunarodnu politiku i postkonfliktna istraživanja jeste novi iskorak u prema nečemu što treba biti obilježje cijelog obrazovnog sistema, posebno visokoškolskog. Ne samo edukacija i ponošenje znanja, već i istraživanja. Želim vam puno sreće i uspjeha. Nadam se da ćete u kratkom roku pokazati da je ovo ispravan put", kazao je Komšić.

Fokusirati se na napredak

Nadalje, Komšić je naglasio značaj okretanja prema budućnosti i razvoju.

"Danas se su svijetu govori o 4. industrijskoj revoluciji. Ozbiljan svijet o tome razgovara dok se mi bavimo hoće li biti rat, hoće li biti mir, jesmo li podijeljeni, ili ne, hoće li biti ove zemlje...Umjesto da se bavimo boljim stvarima", dodao je predsjedavajući Komšić.

Sila dobra u svijetu

U kontekstu misije i ciljeva Centra, ambasador Field govorio je o vezi između lokalnog i globalnog, jer je "Bosna i Hercegovina danas je dokaz te povezanosti i te veze".

"Kako Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) vidi svijet i kako se to uklapa u naš pristup BiH? Pogled Ujedinjenog Kraljevstva na svijet je sadržan u našem nedavnom interiranom pregledu. To je prvi sveobuhvatni pregled Ujedinjenog Kraljevstva u polju odbrane, diplomatije i razvoja. Svijet kojeg mi vidimo postaje više povezan. Promjene se dešavaju brže, nepredviđeni rizici će se javljati i zahtijevati globalnu saradnju", kazao je, uz ostalo, ambasador Field.

Posebno je apostrofirao četiri cilja Ujedinjenog Kraljevstva koji su važni i za međunarodne odnose, ali i interese BiH:

"Održavanje strateške prednosti nauke i tehnologije, uključujući i sigurnost. Formiranje otvorenog međunarodnog poretka budućnosti, radeći sa partnerima na osvježavanju međunarodnih institucija, zakona i normi koje omogućuju otvorena društva i ekonomije. Jačanje sigurnosti i odbrane u zemlji i inozemstvu radeći sa saveznicima i partnerima da zaštitimo građane u fizičkom i online svijetu. Četvrto, jačanje otpornosti u zemlji i inozemstvu, da odgovorimo na rizike od ekstremnih vremenskih uvjeta do cyber napada. Pojednostavljeno, Ujedinjeno Kraljevstvo, njegova diplomatija, razvojne i odbranbene snage žele da postanu sila dobra u svijetu", dodao je Field.

Temeljna obrazovna institucija

Dekan Turčalo je istakao da je FPN zasigurno temeljna obrazovna institucija u oblasti proučavanja i istraživanja društvenih nauka u BiH.

"Kroz javni i znanstveni angažman nastavnika i saradnika ovaj fakultet ima aktivnu ulogu u kreiranju identiteta i afirmaciji države BiH utemeljene na principima liberalno-demokratskog i multietničkog društva zasnovanog na znanju... Otvaranjem Centra za međunarodne odnose i poskonfliktna istraživanja cilj nam je da proširimo istraživački i policy orijentiran kapacitet i opseg djelovanja FPN-a", poručio je Turčalo.

U okviru obilježavanja 60. godišnjice Fakulteta političkih nauka i otvaranja Centra za međunarodnu politiku i postkonfliktna istraživanja danas se održava i Međunarodna konferencija "Svijet i Mi", s učešćem eminentnih intelektualaca, profesora, novinara, diplomata...

Panelisti/ce na konferenciji su: Vesna Pusić, Nerzuk Ćurak, Adnan Hadorivć, Mirza Hajrić, Sead Turčalo, Nermina Mujagić, Igor Davidović, Nedžma Miraščija Džananović, Amer Kapetanović, Elmir Sadiković, Sarina Bakić, dok se u ulozi diskutanta sa panelistima pojavio poznati vanjskopolitički novinar Erol Avdović, koji se javio iz New Yorka.

Učesnici konferencije razgovaraju o lokalnim i međunarodnim izazovima države Bosne i Hercegovine i društva.

Kako je najavljeno, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu će nizom događaja obilježiti ovaj važan jubilej.

Misija Centra

- Dodatno obrazovanje iz oblasti političkih nauka, međunarodne politike i odnosa, te nacionalne sigurnosti s fokusom na otrkivanje uzroka i simptoma konfliktne realnosti;

- Proučavanje međunarodne i lokalne politike uz podršku drugih društvenih nauka radi postizanja kooperativnog i konstruktivnog pristupa različitim procesima reformi:

- Osnaživanje različitih multidisciplinarnih, interdisciplinarnih i transdisciplinarnih naučnih pristupa u rješavanju sukoba, uspostavljanju i izgradnji mira i interkulturnog dijaloga;

- Otkrivanje i afirmacija pitanja od zajedničkog interesa, rješavanja problema i kreiranja javnih politika;

- Jačanje javnih institucija kroz javne i diplomatske komunikacijske mehanizme radi kariranja inkluzivne, deliberativne politike koja je osjetljiva na univerzalne političke principe (sloboda, jednakost, pravda, solidarnost) i potrebe građana;

- Razvijanje sposobnosti sistemskog razmišljanja, analitičkog istraživanja i pisanja o politici...

- Promišljanje značaja o važnosti globalne i regionalne sigurnosti i pristupanja BiH NATO-u i drugim sigurnosnim asocijacijama...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije