Turčalo: Milanović spreman potaknuti i podržati svaku vrstu blokade i ucjene BiH

13
Radiosarajevo.ba
Turčalo: Milanović spreman potaknuti i podržati svaku vrstu blokade i ucjene BiH
Arhiv / Sead Turčalo: Ako Dodik paralizira BiH, destabilizirat će RS, i to se već vidi

Stručnjak za geopolitiku i dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, prof. dr. Sead Turčalo, u izjavi za Radiosarajevo.ba komentirao je najave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da bi njegova podrška ulasku naše zemlje u NATO mogla biti uvjetovana izmjenom izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, Milanović je u četvrtak zaprijetio blokadom NATO puta naše zemlje.

Piše: Faruk Vele

"I kada mi netko kaže da će Bosna i Hercegovina ući u NATO, evo - mi smo članica NATO-a, ja sam predsjednik i vrhovni zapovjednik i imam problem da u NATO uđe država koja je tako neusklađena. Jer preuzimam garancije za takvu državu. Ja bih rado - i radi Bošnjaka, i radi Hrvata u BiH, Srbi su protiv - ali u ovakvoj situaciji ti si stavljaš na leđa jednog saveznika za kojeg moraš odgovarati. To je ugovorna obaveza, a saveznik je nije u stanju ispunjavati. Tako da je to isto jedna tema za razgovor ", kazao je Milanović.

Turčalo ističe da poruku predsjednika Republike Hrvatske "ne treba svesti samo na potencijalnu opstrukciju ili blokadu kretanja u okviru NATO integracijskih procesa Bosne i Hercegovine ".

"Njegova poruka ukazuje da je on spreman potaći ili podržati svaku vrstu ucjena i blokade Bosne i Hercegovine kroz instrumente koje Hrvatskoj stoje na raspolaganju kao članici Evropske unije i NATO da bi se realiziralo još dublje etniciziranje države od postojećeg ", kazao je Turčalo za Radiosarajevo.ba.

To, veli, potvrđuje i Milanovićeva politika, posebno u posljednje vrijeme.

"O tome svjedoče i njegovi posljednji, naglašeno orijentalistički komentari koji Bosnu i Hercegovinu predstavljaju kao inferiorni Orijent nasuprot njegove pozicije vlastite umišljene superiornosti", istakao je Turčalo.

Podsjetimo, ranije je za naš portal istupe predsjednika Hrvatske komentirala i šefica bh. diplomatije Bisera Turković.

"Izjava gospodina Milanovića vezano za Bosnu i Hercegovinu i NATO nas neodoljivo podsjeća na slično viđenje jednog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, s kojim je gospodin Milanović nedavno imao sastanak. Dakle, obojica imaju problem sa Bosnom i Hercegovinom i NATO-m ", zaključila je Turković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije