Turčalo o sve izglednijoj pobjedi Bidena: BiH mora ići prema novoj američkoj politici

0
Radiosarajevo.ba
Turčalo o sve izglednijoj pobjedi Bidena: BiH mora ići prema novoj američkoj politici
Foto: Fena / Sead Turčalo

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden prešao je u petak u vodstvo u Georgiji, prenijeli su američki mediji u trenutku dok se prebrojava posljednjih jedan posto glasova.

Piše: Faruk Vele

Biden je u tijesnoj utrci sa sadašnjim američkim predsjednikom i republikancem Donaldom Trumpom i, prema američkim medijima, nijedan još nema 270 elektorskih glasova potrebnih za pobjedu na američkim predsjedničkim izborima.

Razlika među kandidatima na američkim predsjedničkim izborima u presudnim državama u petak ujutro dodatno se smanjila i Trump i Biden približili su se jedan drugome na manje od jedan posto u Pennsylvaniji, Georgiji, Sjevernoj Karolini, Nevadi i Arizoni.

Inače, prema AP-u, Biden ima 264 elektorskih glasova, od 270, koliko je potrebno za pobjedu, dok Trump broji 214 glasova.

Stabiliziranje Amerike

U uvodniku Newslettera Atlanske inicijative koji jučer objavljen, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, prof. dr. Sead Turčalo piše, uz ostalo, kako je Donald Trump u svom četverogodišnjem mandatu uspio kreirati obim negativne zaostavštine.

"Za njezino poništavanje, ako se Trump ne izbori za drugi mandat, trebat će dugotrajan i posvećen rad. Sve pukotine u američkom društvu koje su ranije egzistirale, u njegovom mandatu pretvorene su u ambis. Stvorene su i nove polarizacije u društvu. Samo nekoliko dana pred izbore trećina ispitanika u SAD-u vjeruje u mogućnost građanskog rata u sljedećih pet godina. Istraživanje You Gov pokazuje da čak 56 posto glasača smatra da će u postizbornom periodu doći do rasta nasilja", navodi Turčalo.

Pesimistični scenarij koji se nadvio nad Amerikom mogao bi biti, piše Turčalo, djelomično spriječen upravo Bidenovom pobjedom.

"Djelomično, s obzirom na to da trenutni predsjednik nije iskazao namjeru da mirno izvrši tranziciju vlasti, pozivajući i neke od radikalnih desničarskih organizacija da budu spremni u slučaju pobjede demokratskog kandidata", naveo je on.

Prema Turčalu, Bidena će, u slučaju da definitivno bude potvrđena njegova pobjeda, čekati težak zadatak stabiliziranja unutrašnjih društvenih prilika u Sjedinjenim Državama.

"Na međunarodnom nivou, koji je iz perspektive vanjskih posmatrača interesantniji, novog američkog predsjednika očekuje obnova transatlantskih odnosa i suočavanje sa strukturalnim promjenama koje su se desile. Ponovno povezivanje s transatlantskim saveznicima, obnova članstava i međunarodnih obaveza koje je Trump unilateralno napustio označili bi i vraćanje strukture međunarodnom poretku. Bidenov vanjskopolitički pristup, sudeći po njegovom djelovanju u posljednje četiri decenije, zasnovan je na klasičnom liberalnom kooperativnom pristupu", podvlači Turčalo.

Nadalje, upozorava da su se u međuvremenu okolnosti značajno promijenile.

"Trumpovim odustajanjem od globalnog liderstva SAD-a, multipolarnost je postala kompleksnija, Kina i Rusija asertivnije, globalne institucije slabije, a ideja o povratku svijeta vestfalskog suvereniteta izglednija. Sve ovo su izazovi s kojima se nova administracija mora suočiti", piše Turčalo.

Šta bi onda različiti ishodi američkih izbora značili za Bosnu i Hercegovinu? Trebao bi se, veli, razlikovati praktični i simbolički značaj ishoda američkih izbora. Pritom treba imati na umu da simbolika s protokom vremena može oblikovati i praksu.

"Bidenova pobjeda, s obzirom na njegovo ponašanje devedesetih godina, simbolički bi osnažila transformativne snage, koje teže prevazilaženju dejtonskih ograničenja države. U praktičnom smislu ta simbolička poruka mogla bi kod političkih aktera koji nastoje potpuno imobilizirati državu Bosnu i Hercegovinu probuditi osjećaj bezizlaznosti. To bi ih moglo potaći na potpunu blokadu države, koja se već potiho najavljuje posljednjih dana", ukazuje Turčalo.

Nova politika Zapada

Iz te perspektive treba čitati i najavljenu posjetu ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova.

Ruska proaktivna prevencija bilo kakve funkcionalne reforme Bosne i Hercegovine koja bi bila potaknuta akumuliranim dejstvom dvaju simboličkih događaja – 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i mogućeg ulaska u Bijelu kuću predsjednika koji snažno podržava suverenitet, teritorijalni integritet i euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine, prema mišljenju dekana FPN-a, pokazuje da nije svejedno ko će biti novi američki predsjednik.

"Obnova strukturalnih temelja transatlantskih odnosa, kojima teži Biden, imala bi pozitivne dugoročne efekte na Bosnu i Hercegovinu. Olakšala bi sinhronizaciju djelovanja Evropske unije i Sjedinjenih Država, efikasnije odvraćala maligne međunarodne utjecaje u Bosni i Hercegovini i stvorila kontratežu rastućem etnonacionalnom autoritarizmu u zemlji i regiji. Ono što bi Bosna i Hercegovina trebala da uradi jeste da formalnim i neformalnim djelovanjem izađe ususret toj potencijalno novoj politici zapadne divizije međunarodne zajednice jer ona sama neće pokucati na vrata da obavi posao", zaključio je Turčalo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije