RS / Ratni zločinac Krajišnik u teškom stanju, danas će biti priključen na respirator

30. 08. 2020. u 14:42:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 232

Zdravstveno stanje ratnog zločinca Momčila Krajišnika je teško i nezahvalno je govoriti o prognozama, posljednje su informacije koje dolaze iz UKC-a u Banjoj Luci.

Direktor ove institucije Vlado Đajić kaže da je to ustanovljeno nakon današnjeg konzilijuma za liječenje najteže oboljelih pacijenata od infekcije koronavirusom, javlja Srna.

Đajić kaže da je Krajišnikovo stanje neizvjesno, da ime niske vrijednosti kiseonika, da je trenutno na pasivnom respiratoru, te da će danas vjerovatno morati da bude potpuno stavljen na respirator.

"Krajišnik ima svu potrebnu njegu i nema potrebe da se igdje šalje na liječenje, jer imamo dobru Kliniku za intenzivnu medicinu", rekao je Đajić.

On je podsjetio da je Krajišnik sinoć primljen na Kliniku intenzivne medicine UKC-a RS zbog infekcije koronavirusa i obostrane upale pluća.

"Uradili smo sve dijagnostičke procedure i dajemo svu terapiju po svjetskim protokolima, kao i najsavremenije lijekove", rekao je Đajić.

Podsjećamo, Krajišnik je bio i član Predsjedništva BiH od 1996. do 1998.

Uhvaćen je 3. aprila 2000. od strane francuskih komandosa u sklopu SFOR-a i pritvoren u zatvoru Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (Haaški tribunal) u Haagu.

Potom biva optužen za zločin protiv čovječnosti, etničko čišćenje i genocid u Bosni i Hercegovini.

Dana 27. septembra 2006. je proglašen krivim za istrjebljenje, ubistva, progone na rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje kao i za zločine protiv čovječnosti, ali ne i za genocid. Osuđen je na 27 godina zatvora.

Ipak, 17. marta 2009. mu je Haški sud smanjio kaznu na 20 godina zatvora.

Pušten je na slobodu 30. augusta 2013, poslije izdržavanja dvije trećine kazne.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA