Osuđeni bivši čelnici RMU Đurđevik zbog zloupotreba pri kupovini goriva

Radiosarajevo.ba
Osuđeni bivši čelnici RMU Đurđevik zbog zloupotreba pri kupovini goriva
/ RMU Đurđevik (Foto: EPBiH)

Vijeće Kantonalnog suda Tuzla je prvostepeno i nepravosnažno osudilo bivšeg direktora Rudnika mrkog uglja Đurđevik Adnana Šabića na zatvorsku kaznu od šest godina, bivšeg šefa Službe za komercijalne poslove Rudnika Esada Hodžića i bivšeg rukovodioca Sektora trgovine na veliko u kompaniji Junuzović Kopex Nermina Alića na po tri godine zatvora, saopšteno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Navedena firma je kažnjena u iznosu od stotinu hiljada maraka.

Iz Tužilaštva su podsjetili da se 58-godišnji Šabić, 70-godišnji Hodžić, 49-godišnji Alić i Junuzović Kopex iz Lukavca terete za zloupotrebu položaja i ovlasti prilikom nabavke i prodaje veće količine dizel goriva 2006. godine. Gorivo je Rudnik kupovao od spomenute firme.

Kako je saopšteno, presudom se od Junuzović Kopexa oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 740.000 maraka do pravosnažnosti presude.

Šabiću je izrečena mjera zabrane obavljanja poziva ili dužnosti odgovorne osobe na bilo kojoj poziciji u javnim preduzećima u Bosni i Hercegovini u periodu od tri godine, saopštneo iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije