Adilu Karavdiću i Salki Avdiću zatvorska kazna za zloupotrebe u Litvatransu

Radiosarajevo.ba
Adilu Karavdiću i Salki Avdiću zatvorska kazna za zloupotrebe u Litvatransu
Foto: Litvatrans / Autobus Litvatransa

Bivši direktor i predsjednik Nadzornog odbora Litvatransa - Adil Karavdić i Salko Avdić su prvostepeno osuđeni. Karavdiću je izrečena zatvorska kazna u trajanju od jedne godine i šest mjeseci, a Avdiću u trajanju od deset mjeseci, saopšteno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Karavdić se tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, a Avdić za pomaganje u izvršenju tog krivičnog djela.

U presudi je navedeno da se od Karavdića oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od oko 33.500 maraka, a od Avdića u iznosu od oko 21.000 maraka po pravosnažnosti presude.

Kako je saopšteno, Karavdić kao bivši direktor firme, i Avdić koji mu je pomogao u tome, se terete da su u periodu od 2003. do 2014. godine, lično ili preko posrednika, zahtjevali od određenog broja osoba da isplate novčane iznose ili predaju dionice banovićkog Litvatransa kako bi se ta lica ili njihovi srodnici zaposlili u ovoj firmi.

U optužnici je navedeno da je 13 osoba Avdiću ili drugim posrednicima predalo različite iznose novca koji se kreću od 2.000 do 5.000 maraka prije ili nakon samog zaključenja ugovora o radu, te su dvije osobe ustupile Karavdiću oko 250 dionica ove firme za svoje ili zaposlenje svojih srodnika u firmi.

Na taj način je Karavdić sebi ili drugima pribavio imovinsku korist u iznosu od oko 54.000 maraka, dok mu je Avdić pomogao u izvršenju većeg broja pomenutih radnji, saopšteno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije