Tužilaštvo TK se oglasilo povodom presude Vesni Švancer

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo TK se oglasilo povodom presude Vesni Švancer
/ Vesna Švancer (Facebook)

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona oglasilo se povodom presude od 30 mjeseci zatvora nekadašnjoj potpredsjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i bivšoj članici Saveza za bolju budućnost Vesni Švancer.

Podsjetili su da je riječ o prvostepenoj i nepravosnažnoj presudi za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, te prevaru.

Osuđena bh. političarka: Bivša potpredsjedavajuća Parlamenta FBiH mora u zatvor

Kako je navedeno u saopštenju, Sud je izrekao zabranu obavljanja svakog poziva, djelatnosi ili dužnosti u predstavničkim i izvršnim organima vlasti, javnim ustanovama ili preduzećima u Bosni i Hercegovini u periodu od 10 godina. Oduzeta joj je imovinska korist pribavljena krivičnim djelima od 11.500 maraka. Jednoj od oštećenih osoba će morati vratiti 5.000 maraka.

Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona su istakli da je Azra Džafić ranije pravosnažno presuđena zbog istih krivičnih djela. Džafić je bila dio udruženja koje je organizovala Švancer. Osuđena je na 11 mjeseci zatvora.

Švancer se optužnicom tereti da je formirala udruženje, u kojem su bili Azra Džafić i još neke njima poznate osobe, kako bi u postupku dodjele i isplate nepovratne pomoći građanima i neprofitnim organizacijama u Federaciji iz planiranih sredstava budžeta Predstavničkog doma Federalnog Parlamenta, uslovljavali ih da im vrate veći dio isplaćenih sredstava.

Tako su Švancer i drugi članovi udruženja u periodu od marta 2016. do aprila 2018. godine u Sarajevu, Visokom, Tuzli i Koraju, vodeći se ličnim interesima a ne interesima službe i građana Federacije i suprotno Poslovniku Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kontaktirali građane i neprofitne organizacije, te obećavali, a Švancer i isplaćivala, nepovratnu pomoć u manjim iznosima, a većinu sredstava korisnici su vraćali Švancer ili članovima udruženja.

U optužnici je navedeno da je Švancer, kao organizator udruženja, odobrila ukupno devet isplata korisnicima pomoći, u pet situacija građanima i u četiri neprofitnim organizacijama, koji su, uslovljeni od članova udruženja ili same Švancer, znatan dio isplaćenih sredstava njima i vratili.

Džafić se optužnicom na teret stavlja da je učestvovala u četiri radnje uslovljavanja korisnika pomoći iz budžeta Predstavničkog doma Parlamenta Federacoke. Također, Švancer je optužena i da je 2017. godine u Visokom obećavala jednoj osobi da će njegovom privrednom društvu pomoći u naplati većeg iznosa potraživanja od dužnika, iako u tom pravcu nije poduzela ništa. 

Držeći ovu osobu u zabludi da će mu pomoći, od njega je tražila 2.500 eura (blizu pet hiljada maraka) pozajmice, da bi po primanju novca izbjegavala bilo kakve kontakte s njim, saopšteno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije