Oštra reakcija ministra vanjskih poslova Ukrajine: Dodik laže!

17
Radiosarajevo.ba
Oštra reakcija ministra vanjskih poslova Ukrajine: Dodik laže!
Foto: Twitter / Dmytro Kuleba

Dmytro Kuleba, ministar vanjskih poslova Ukrajine, kazao je da ova država i dalje zahtijeva povratak ikone koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, poklonio Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Rusije.

Kuleba je kazao i da Dodik laže.

On je reagovao nakon Dodikove jučerašnje izjave da su mediji izmislili priču o ikoni i da Ukrajina nikada nije postavila pitanje nestanka ikone.

"Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i iskusnim ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina nadalje zahtijeva povratak ikone", napisao je Kuleba na svom Twitter nalogu.

Podsjetimo, ranije je Ambasada Ukrajine u BiH uputila notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH sa zahtjevom da se Kijevu vrati ova 300 godina stara pozlaćena ikona. Nakon toga je u Tužilaštvu BiH formiran predmet kako bi se razjasnilo kako je ikona iz Luganska dospjela u BiH i završila u posjedu bh. zvaničnika.

Nakon skandala, ikona je vraćena u Dodikov kabinet.

Dodik je jučer pak, po izlasku iz bolnice, kazao da "ni dan danas organi vlasti iz Ukrajine nisu tražili ikonu".

"Napravili ste lažnu aferu. Lavrov je smatrao da treba da je vrati. Ona je tu. Nisam bio u prilici prije, ali pozvaću ljude koji su mi je dali, javno ću im je vratiti. Ništa inkriminisano u tome nema osim vaše bolesne ambicije da tu temu držite kako bi pokrili sramne poteze Komšića (Željko, član Predsjedništva BiH i lider DF-a, op.a.) i Džaferovića (Šefik, član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDA, op.a.)", izjavio je jučer Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije