Oštećen most na Savi: Traži se obustava saobraćaja za teretna vozila

Radiosarajevo.ba
Oštećen most na Savi: Traži se obustava saobraćaja za teretna vozila
Foto: RSA / Most preko rijeke Save na graničnom prijelazu Brčko (BiH) – Gunja (HR)

Vlada Brčko distrikta BiH na vanrednoj je sjednici primila k znanju Informaciju o stanju mosta preko rijeke Save na graničnom prijelazu Brčko (BiH) – Gunja (HR) s elaboratom o utvrđivanju stanja, procjenom nosivosti i projektom sanacije opreme mosta, koju je napravila "IPSA“ d. o. o. iz Sarajeva.

Čelnik Odjela za javne poslove u Vladi Brčko distrikta BiH Sabrija Jašarević rekao je da je u spomenutoj studiji IPSA instituta, među ostalim, navodi da se, imajući u vidu izrazito nepovoljne rezultate provjere na zamor, obustava prometa teških vozila smatra obveznom i žurnom. Također, navodi se i oštećenje mosta.

Zaključkom koji je danas usvojen zadužuju se nadležni odjeli Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Odjel za javne poslove, Inspektorat, Policija Brčko distrikta BiH i JP Putevi Brčko da poduzmu hitne mjere u vezi s odvijanjem prometa na cestovnim komunikacijama do graničnog prijelaza na savskom mostu i od graničnog prijelaza u skladu s nalozima iz elaborata o stanju mosta.

Informacija Odjela za javne poslove s elaboratom bit će dostavljena predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstvu sigurnosti BiH i Ministarstvu komunikacija i prometa BiH, od kojih se traži žurno postupanje u vezi s ograničenjem javnog prometa na graničnom prijelazu Brčko – Gunja, saopćeno je iz Vlade distrikta.

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine formirat će međuresornu komisiju u kojem će biti predstavnici Odjela za javne poslove, Odjela za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove, Odjela za gospodarski razvitak, sport i kulturu, Direkcije za financije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Inspektorata, koje će u roku od deset dana predložiti alternativno rješenje za odvijanje teretnog prometa na granici između Gunje u Republici Hrvatskoj i Brčkog, kao i prijedlog za dugoročno ili trajno rješenje problema graničnog prijelaza u Brčkom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije