FOTO: Kako je Brčko postalo Distrikt?

Radiosarajevo.ba
FOTO: Kako je Brčko postalo Distrikt?

Brčko se kao naselje počelo razvijati kod stare skele na Savi, a prvi put se spominje u 16. vijeku, u turskim dokumentima.

Stoljeće kasnije, o Brčkom se piše kao o naselju čiji su stanovnici mostari, splavari i derbendžije – tzv. paravojska u Osmanskom carstvu, sastavljena od lokalnog stanovništva, zadužena za osiguravanje prometa na nesigurnim mjestima.

Nakon kuge u 17. i 18. vijeku, ratova i pustošenja, Brčko je procvalo u 19. i 20. stoljeću, kada se formiraju mahale Stara (atik), Nova (džedid), Varoš i Karanfil.

Grad i područje će rasti i u godinama koje su došle poslije, i u jednom trenutku Brčko je bilo industrijski najrazvijeniji grad u Bosni i Hercegovini.

U fotogaleriji pogledajte stare slike Brčkog.

Međutim, s dolaskom 1992. godine, strava zahvaća i Brčko. U gradu se otvara logor u koji su odvođeni svi koji nisu bili Srbi ili nisu dijelili ideologiju agresora. U prvim mjesecima rata sve "nepodobne", agresor je uklonio, a sve zbog značaja koji je Brčko, kao ključni dio teritorijalnog koridora, imalo u planovima za Veliku Srbiju.

Ovo trgovačko i kulturno središte bosanske Posavine, nakon rata postaje traumatiziran, podijeljen i prestrašen grad oko kojeg su se počele otimati sve bh. strane. Spor zaraćenih strana oko statusa Brčkog bio je toliko žestok da je to bilo jedino značajno pitanje oko kojeg se tokom mirovnih pregovora u Daytonu nije moglo pronaći rješenje.

Vruć krompir zvan Brčko poslan je u krilo arbitražnog tribunala, a kao privremeni rezultat, Dejtonski mirovni sporazum podijelio je Brčko između Republike Srpske (jedna trećina teritorija) i Federacije BiH (dvije trećine).

Ni Tribunal se nije mogao dogovoriti oko Brčkog, pa je uspostavljen specijalni Ured visokog predstavnika za ovo područje i pozicija supervizora.

Konačno, 1999, Tribunal 5. marta, na današnji dan, donosi odluku da se Brčko uspostavi kao nezavisni Distrikt, s ovlastima mimo RS-a i Federacije.

Brčko Distrikt zvanično je proglašen zasebnim područjem 8. marta 2000.

Do danas, u Brčkom je urađeno mnogo. Iako je možda moglo i više, nemjerljiv je suživot koji su Brčaci uspjeli ponovno izgraditi...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije