BiH / Osobe s invaliditetom moraju biti uključene u rad institucija kulture

25. 09. 2020. u 16:16:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 166

Petnaest muzealaca iz Foče, Kaknja, Mostara, Visokog, Sarajeva, Tešnja, Travnika, Trebinja, Zenice i Tuzle sudjeluju na dvodnevnom događaju posvećenom pristupačnosti i inkluziji u muzejima.

Cilj ovoga je razmjena vrijednih iskustava između muzealaca iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine u polju inkluzije i pristupačnosti, te usvajanje novih znanja koja će doprinijeti povećanju pristupačnosti institucijama kulture osobama sa invaliditetom.

Svoje inkluzivne muzejske radionice predstavit će danas sedam muzeja iz Bosne i Hercegovine.

Primjeri ovih muzejskih radionica bit će objavljeni u publikaciju “Primjeri inkluzivnih obrazovnih praksi u muzejima Bosne i Hercegovine”, koju izdaje Udruženja “Balkanska mreža muzeja”. Publikacija će biti besplatno dostupna u elektronskom i štampanom izdanju.

“Muzeji u svijetu sve više teže ka reprogramiranju i kreiranju sadržaja koji će biti prilagođeni svim osobama jednako. Sa ciljem osiguravanja pristupačnosti potrebno  je omogućiti da osobe s invaliditetom budu uključene u sve oblasti života ravnopravno sa drugima, posebno u oblasti obrazovanja, kulturnog, sportskog i javnog djelovanja,” izjavila je magistrica Anida Manko sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Odsjek za pedagogiju.

Na ovom događaju Manko je održala predavanje na temu “Put ka inkluzivnom muzeju: prepreke i prilike”. Prof. dr Emira Švraka je govorila o “Socijalno-ekonomskim, informaciono-komunikacionim i prostornim barijerama u kulturi za osobe s psihomotoričkim i senzornim teškoćama”, dok je prof. dr Lejla Kafedžić sa Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na praktičnim primjerima objasnila kakve su to “Pristupačne informacije u inkluzivnom muzejskom okruženju – Easy to read standard”.

Stručnjakinja za komunikacije, magistrica Aida Mia Alić je sa učesnicima podijelila praktične savjete kako da muzeje u BiH poboljšaju svoje promotivne aktivnosti i ostvare veću pristupačnost osobama sa invaliditetom u svojim komunikacijskim aktivnostima.

Na događaju sudjeluju: JU KSC Kakanj - Muzej Kaknja, Muzej istočne Bosne Tuzla, Zavičajni muzej Travnik, Muzej Hercegovine u Trebinju, JU Zavičajni muzej Visoko, Historijski muzej BiH, JU Muzej Stare Hercegovine, JU Muzej Tešanj, Zemaljski Muzej, Umjetnička galerija BiH, Muzej djetinjstva u ratu, Muzej grada Zenice, Muzej Hercegovine u Mostaru. 

Balkanska mreža muzeja (Balkan Museum Network – BMN) je nevladina organizacija koja kroz različite programe svog djelovanja jača kapaciteta muzeja, kao i unapređuje znanja i vještina uposlenika u muzejima. BMN okuplja preko 70 institucija i 130 pojedinaca sa područja 15 zemalja, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Grčku, Hrvatsku, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Ovaj događaj je završna aktivnost projekta “Edukativne aktivnosti za djecu s invaliditetom u muzejima – majstorisanje za ljudska prava”, koji financijski podržava Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA