Osmanović očekuje objavu rezultata popisa do 1. jula

Fena
Osmanović očekuje objavu rezultata popisa do 1. jula
Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović izrazio je očekivanje da će rezultati popisa stanovništva, najvećim dijelom, biti objavljeni u zakonom predviđenom roku, do 1. jula ove godine.

Osmanović također smatra da je odlukom direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o metodologiji objavljivanja rezultata popisa stanovništva provedenog 2013. godine napravljen pomak u toj oblasti.

Kazao je to ministar danas u Sarajevu tokom razgovora s delegacijom Monitoring tima Vijeća Evrope, izvjestiocima o političkim i društvenim kretanjima u BiH, o stanju u oblasti obrazovanja i objavljivanju rezultata popisa stanovništva.

Naveo je da, pored velikog napretka koji je ostvaren u oblasti obrazovanja na svim nivoima, još postoje neriješena pitanja.

Posebno je naglasio pitanje bosanskog jezika u osnovnim školama u Republici Srpskoj, kao i nacionalne grupe predmeta za djecu povratnika u Kanton 10 u Federaciji BiH.

Osmanović je naglasio da Ministarstvo civilnih poslova, u okviru svojih nadležnosti, koordinira u rješavanju ovih pitanja, te je kazao da je potreban zajednički angažman svih u BiH i međunarodne zajednice da bi se problemi otklonili u interesu djece povratnika.

Predstavnici Monitoring tima Vijeća Evrope interesirali su se i za stanje u oblasti kulture, ističući značaj koji se kulturi pridaje u evropskim institucijama, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije