Crnadak: Vratiti povjerenje stavljanjem van snage Jukićeve odluke

Fena
Crnadak: Vratiti povjerenje stavljanjem van snage Jukićeve odluke
EPA / Igor Crnadak
Stavljanje van snage odluke direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, najbolji je način da se ponovo vrati povjerenje.

Ovu tvrdnju danas je izrekao ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

"To ću tražiti, iako moram reći da sam skeptičan o pitanju odgovora, jer iz onoga što smo vidjeli dosad, najvjerovatnije je da će ministri iz Federacije BiH biti protiv toga." naveo je Crnadak danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Odluka direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva uslijedila je, tvrdi, nakon političkog dogovora lidera stranaka da se to pitanje “ostavi za novembar”.

"To je ugrozilo mnogo više od popisa. To više nije pitanje samo popisa, nego je u pitanju  povjerenje", dodao je.

Popis u BiH je, kaže, unutrašnje pitanje ove zemlje koje trebaju riješiti njeni predstavnici vlasti, bez uplitanja stranaca.

Ponovio je da u BiH ne postoji konsenzus o članstvu BiH u NATO.

"Aktuelno Vijeće ministara BiH i strukture vlasti stava su da se s tim vojnim savezom sarađuje na platformi koju imamo dosad. Na tome će se raditi, a nema konsenzusa o konačnom članstvu. To što je ranije 'uradio' bivši član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović dosta je zakomplikovalo stvari i stvorilo pometnju, ali to nije  jedina stvar koja nam je ostavljena od prethodne vlasti, a ne valja", ustvrdio je šef bh. diplomatije.

Crnadak očekuje da BiH dobije kandidatski status za EU do 2017.

Ta mogućnost je, kaže, realna ukoliko postoji opredjeljenje u BiH da ispuni ono što je neophodno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije