OS BiH i Ministarstvo odbrane sa predstavnicima Britanskom parlamenta

1
Radiosarajevo.ba
OS BiH i Ministarstvo odbrane sa predstavnicima Britanskom parlamenta
Foto: OS BiH / OS BiH i Ministarstvo odbrane sa predstavnicima Britanskom parlamenta

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović, sa saradnicima, održali su sastanak danas sa delegacijom Odbora za vanjsku politiku Britanskog parlamenta.

Delegaciju Odbora za vanjsku politiku Britanskog parlamenta predvodio je Tom Tugendhat, predsjedavajući Odbora, a u sastavu gostujuće delegacije bili su i britanski ambasador u BiH Nj.E. Matthew Field, vojni ataše u BiH pukovnik Andrew Tait Scots, te članovi Odbora za vanjsku politiku Britanskog parlamenta.

Ministar Podžić se ovom prilikom zahvalio gostujućoj delegaciji zbog posjete, kao i prilici da se razgovara o odnosima dvije zemlje. Osim toga, iskazana je i zahvalnost Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske radi podrške reformi sistema odbrane u BiH.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Tokom razgovora iskazana je zahvalnost Vladi UK-a za pomoć i podršku u procesu školovanja i edukacije pripadnika OS BiH različitih nivoa na vojnim učilištima Ministarstva odbrane UK-a, što je veliki doprinos u izgradnji sposobnosti i kapaciteta OS BiH.

OS BiH i Ministarstvo odbrane sa predstavnicima Britanskom parlamenta - undefined

Foto: OS BiH: OS BiH i Ministarstvo odbrane sa predstavnicima Britanskom parlamenta

"Ova posjeta se događa u vrijeme narastajućih izazova za cjelokupnu evropsku i evroatlantsku sigurnost, ali i aktuelne političke krize u našoj zemlji, koja ima svoje refleksije i na funkcioniranje Ministarstva odbrane i Oružanih snaga. Ovu posjetu vidimo i kao kontinuitet podrške Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Bosni i Hercegovini i njenim institucijama", rekao je Podžić.

Tom Tugendhat, predsjedavajući Odbora za vanjsku politiku Britanskog parlamenta, rekao je da će tokom posjete našoj zemlji sagledati postojeću političku situaciju, regionalni kontekst i ulogu UK-a u pružanju podrške pozitivnim promjenama.

"Ujedinjeno Kraljevstvo se snažno zalagalo za uspostavljanje mira na Balkanu i ima postojano naslijeđe u odbrani civila i čuvanju mira, stabilnosti i demokratije u Bosni i Hercegovini. Danas, zemlja se suočava sa najvećom prijetnjom zadnjih decenija. Naša posjeta će pomoći Odboru u razumijevanju šta je to što UK, i šira međunarodna zajednica, još mogu učiniti da pomognu", rekao je Tugendhat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije