Oružane snage BiH u Sjevernoj Makedoniji: Pogledajte kako izgledaju vježbe

0
Radiosarajevo.ba
Oružane snage BiH u Sjevernoj Makedoniji: Pogledajte kako izgledaju vježbe
Oružane snage BiH / Međunarodna vježba

Oružane snage Bosne i Hercegovine, u okviru Balkanskih medicinskih snaga (BMTF) ove sedmice aktivno sudjeluju na međunarodnoj vježbi upravljanja posljedicama „Sjeverna Makedonija 2021“, koja se odvija u Ohridu, u nadležnosti NATO-ovog Euroatlantskog središta za koordinaciju odgovora na prirodne nepogode (NATO EADRCC).

Balkanske medicinske snage dio su regionalnog projekta Republike Albanije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Republike Srbije i Republike Slovenije, a na vježbi u Sjevernoj Makedoniji od 20. do 23. septembra 2021. godine, sudjeluje devet pripadnika saniteta OS BiH.

Među sudionicima vježbe je 15 drugih zemalja, članica NATO-a i programa Partnerstva za mir (PfP), kao i međunarodne organizacije poput Središta izvrsnosti za upravljanje krizama i reagiranje na katastrofe (CMDR CoE), Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), Multinacionalna brigada mirovnih snaga Jugoistočne Europe (SEEBRIG) i Inicijativa za spremnost i prevenciju katastrofa za jugoistočnu Europu (DPPI SEE), koje svojim kapacitetima pokazuju spremnost za upravljanje posljedicama izazvanih prirodnim katastrofama.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

Glavni ciljevi BMTF na vježbi “Sjeverna Makeodnija 2021” su provjeriti spremnost i sposobnost djelovanja u slučaju prirodne katastrofe, sukladno svojom definiranom misijom i zadaćama, uvježbavanje postupaka u slučajevima masovnih žrtava (MASCAL) te testirati učinkovitost upravljanja informacijama u tim aktivnostima, izgraditi učinkovite medicinske timove u okviru BMTF -a te ojačati suradnju s civilnim institucijama odgovornim za upravljanje odgovorima na katastrofe u Sjevernoj Makedoniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije