Oružane snage BiH bogatije za 401 vojnika: U Rajlovcu promoviran 30. naraštaj

2
Radiosarajevo.ba
Oružane snage BiH bogatije za 401 vojnika: U Rajlovcu promoviran 30. naraštaj
Foto: OS BiH / Promocija novih vojnika

U Kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine "Rajlovac", u četvrtak 28. decembra 2023. godine, svečano je promoviran 30. naraštaj novih vojnika OS BiH, koji su obuku završili u vojarnama "Mika Bosnić" na Manjači i "Rajlovac" u Sarajevu.

Radi se o ukupno 401 mladom vojniku, čime je ovaj 30. naraštaj najbrojniji naraštaj koji je prošao kroz Središte za temeljnu obuku OS BiH. Ceremonijom koja je održana u Čapljini 21. decembra službeno je 140 vojnika stupilo u djelatnu vojnu službu u OS BiH, a ovom ceremonijom u Rajlovcu, drugi dio od 261 vojnika dao je svečanu prisegu i time je službeno cijeli 30 naraštaj službeno pristupio u OS BiH.

Prigodnoj svečanosti nazočili su zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Slaven Galić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za upravljanje resursima general-bojnik Gojko Knežević, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsada Ahmić, zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva za operacije OS BiH brigadir Mirzet Lubenović i ostali predstavnici MO i OS BiH, kao i organizacija civilnog društva te rodbina i prijatelji novoprimljenih vojnika.

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

"Čestitam novoprimljenim vojnicima na požrtvovanom radu i angažiranju tokom obuke. Imate obvezu jednakim entuzijazmom nastaviti na svojim prvim dužnostima u postrojbama, da nesebično primjenite sva stečena znanja i sposobnosti u izvršavanju svojih svakodnevnih zadaća", rekao je tom prigodom zamjenik ministra Galić, koji je najavio da će MO i OS BiH još intenzivnije nastaviti pružati mogućnost zapošljavanja mladim i sposobnim državljanima BiH.

U svome obraćanju, general Knežević je naglasio da su OS BiH do sada obučile oko 7.000 mladih vojnika, s ciljem jačanja ukupnih sposobnosti, kapaciteta i spremnosti za obavljanje svake misije. Zapovjednik Središta za temelju obuku OS BiH pukovnik Alem Kaplan isteknuo je da je bilo izazovno realizirati po prvi put obuku jednog naraštaja vojnika izvan lokacije Središta za temeljnu obuku, ali da je razlog motivirajući, a to je realizacija projekta modernog sustava grijanja, što je financirala Vlada SR Njemačke. Pukovnik Kaplan je zahvalio svima koji su doprinijeli realizaciji ove obuke. 

Najuspješniji kandidat na obuci za vojnika proglašen je Vejsil Avdibašić, kome je uručena pohvala Zajedničkog štaba OS BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije