Organizatori protesta u Sarajevu od Ambasade SAD i Njemačke, stigli do OHR-a i zgrade Delegacije EU

8
A. Čančar
Organizatori protesta u Sarajevu od Ambasade SAD i Njemačke, stigli do OHR-a i zgrade Delegacije EU
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Protesti u Sarajevu

Članovi neformalne grupe građana ReSTART BiH započeli su protestnu šetnju u Sarajevu kojom je predviđeno da će obići četiri lokacije.

Okupljanje je počelo ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine, potom su krenuli prema zgradi Američke ambasade, nakon čega su došli do Njemačke ambasade. 

Prema najavi protesta, motiv jesu građanska i moderna Bosna i Hercegovina bez kantona i entieta.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

"Ne zagovaramo politiku. Svaka politika evo i ove nove vlasti ako zastupa iste vrijednosti koje je Europa postavila kao standarde, oni su na našoj strani", rekao je Suad Đozić, jedan od organizatora protesta.

Ističe da nije razočaran što se mali broj ljudi odazvao protestima, jer borba za državu ne bira broj.

Protestna šetnja je krenula od zgrade Parlamenta BiH, preko Američke ambasade, Njemačke ambasade, OHR i Delegacije EU.

Počelo protestno okupljanje u Sarajevu: 'Zagovaramo modernu BiH - bez kantona i entiteta'

Počelo protestno okupljanje u Sarajevu: 'Zagovaramo modernu BiH - bez kantona i entiteta'

"Imamo informaciju da Delegacija EU danas praznuje, njima je danas praznik - borba protiv fašizma. Nadam se da Njemačka ambasada radi i da ćemo dobiti neke umirujuće odgovore poput odgovora Američke ambasade da će nam danas ili sutra dati pozitivan ili negativan odgovor da nas prime i saslušaju naše zahtjeve", dodao je Suad Đozić. 

"Šef sigurnosti iz OHR-a je rekao da će Schmidtovoj delegaciji prenijeti da su dolazili ono što tražimo. Ono što oni odgovore više govori o njima, nego o nama", zaključio je.

Građani su nosili transparente kojima su poslali poruke vladajućim strukturama: "Hoćemo na crnu listu da budemo dio vlasti", "Schmidte, ista rješenja za oba entiteta", "Murphy, budi iskren i pošten. Ko nam ovo pravi?", "Europske vrijednosti - 14 prioriteta", "Smrt fašizmu, torturi i ugnjetavanju". 

Kako kažu, prvobitno su planirali da se taj događaj održi u Tuzli i da tako nastave širiti ideju građanskog modela uređenja države.

Podsjetimo, u organizaciji ovog udruženja održani su protesti 25. aprila ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR BiH).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije