Počelo protestno okupljanje u Sarajevu: 'Zagovaramo modernu BiH - bez kantona i entiteta'

10
A. Čančar
Počelo protestno okupljanje u Sarajevu: 'Zagovaramo modernu BiH - bez kantona i entiteta'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Protestno okupljanje u Sarajevu

Članovi neformalne frupe građana ReSTART BiH počeli su se okupljati ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Protest je zakazan u 12 sati na Dan pobjede nad fašizmom, a kako je predviđeno, protestnom šetnjom obići će pet lokacija u Sarajevu.

U dosadašnjoj najavi protesta, istakao je da je motiv građanska i moderna BiH bez kantona i entiteta.

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

"To bi funkcionisalo kao i svaka moderna europska država. Koliko je realno? Ja ne vjerujem da je po Ustavu realno da entitet dobije državnu imovinu, ali to Milorad Dodik zagovara. To nije realno. Dragan Čović je dvije godine zagovarao treći entitet, činilo se da nije realno. Čoviću su apetiti porasli. Što bi imao treći entitet, kad može imati drugi, sad ima cijelu Federaciju. Premašio je svoja očekivanja", ističe jedan od organizatora protesta Suad Đozić.

Kako navodi, tome je doprinio i Christian Schmidt.

"Schmidt je obraćanjem Ujedinjenim nacijama zaobišao HDZ, dobija njihove povelje, nagrade. Schmidt se otvoreno stavio na stranu politike koja je u ratu napravila ono što je napravila - imamo i taj snimak rušenja Starog mosta. Radi se što se radi. Neke stvari nekima prođu. Stranke iz Sarajeva ništa ne zagovaraju već 28 godina. Debele plate uzimaju, uzimaju dnevnice, smjenjuju jedni druge, ali ništa ne zagovaraju. Mi građani smo preuzeli inicijativu da zagovaramo", dodao je Đozić.

Ističe da oni nisu zagovarali da Bosna i Hercegovina ostane bez visokog predstavnika niti bez OHR-a.

"OHR je institucija koja je nužna u ovakvom sistemu. Ona bi izgubila svoj smisao da se provedu odluke, odnosno presude Suda u Strazburu i da iamo normalnu i funkcionalnu državu, izgubio bi se automatski smisao OHR-a", ističe Suad Đozić.

Kako kaže, napravili su sistem koji pravi konflikte, samo da bi oni mogli biti arbitri. 

Ističe da nije razočaran što se mali broj ljudi odazvao protestima, jer borba za državu ne bira broj.

"Sa onim građanima, koji se odazovu i dođu da iskažu svoje nezadovoljstvo sa agresivnim kreacijama internacionalne zajednice, idemo do Historijskog muzeja BiH preko puta Američke ambasade. Nakon kraćeg zadržavanja nastavljamo pored 'Tita' prema OHR-u gdje ćemo se također zadržati neko vrijeme. Cilj šetnje je Njemačka ambasada i Delegacija EU gdje će se protesti i održati. Treba imati na umu da što je broj prisutnih veći, poruka je snažnija", saopćili su ranije iz ReSTARTA.

Prvobitno je planirano da se taj događaj održi u Tuzli i da tako nastave širiti ideju građanskog modela uređenja države. Kako navode, zbog aktuelne situacije prinuđeni su ponovo ostati u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije