'Moje pravo': Danas u Sarajevu protest osoba sa invaliditetom - ovo su njihovi zahtjevi

0
Radiosarajevo.ba
'Moje pravo': Danas u Sarajevu protest osoba sa invaliditetom - ovo su njihovi zahtjevi
Foto: Screenshoot / Raniji protest Unije OSI BiH ispred Vlade FBiH

Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine, organizuje protestni skup danas u 15 sati ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

"Pozivamo sve članove Unije, osobe sa invaliditetom, kao i sve građane koji žele da iskažu solidarnost sa nama, da prisustvuju protestu. Datum okupljanja nije slučajno izabran. Protest se održava na Dan Evrope, koji bi trebalo da simbolizira jedinstvo, solidarnost i novi početak.

Devetog maja 1950. godine, tadašnji ministar inostranih poslova Francuske, Robert Šuman iznio je prijedlog kojim su udareni temelji onoga što danas zovemo Evropska unija. Bila je to ideja za ekonomski oporavak Evrope nakon II svjetskog rata.

Nova tragedija na bh. cestama: Jedna osoba poginula u saobraćajnoj nesreći

Nova tragedija na bh. cestama: Jedna osoba poginula u saobraćajnoj nesreći

Osobe sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine predugo su na dnu društvene ljestvice, zaboravljene, prepuštene sebi... Do skora smo imali neartikulisane i stihijske pokušaje ostvarivanja osnovnih prava, uglavnom od organizacija koje su bile više svrha same sebi nego čitavoj populaciji osoba sa invaliditetom.

Riješili smo da na to stavimo tačku i krenemo u novi početak. Potrebno nam je jedinstvo i vizija, te konkretne akcije u kojima nema mjesta ličnim interesima. Počinjemo time što ćemo popravljati sopstveno stanje i ohrabrivati sve one koji još misle da borba nema smisla, da se okupimo oko jedne ideje vodilje, sažete u parolu: Moje pravo!

O našim obavezama svi vode računa, ali za naša prava moramo se izboriti sami. Unija ponosno predstavlja različitosti i u njoj su osobe koje svoje znanje i iskustvo koriste u svrhu zajedničkog cilja, a to je ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom.

Kako se osobe u invalidskim kolicima kreću u Sarajevu: "Na Baščaršiju nisam otišao od 2016."

Kako se osobe u invalidskim kolicima kreću u Sarajevu: "Na Baščaršiju nisam otišao od 2016."

Pridružite se, dođite na protest i pokažimo čitavoj zajednici da smo vidljivi, da smo ujedinjeni i da smo spremni da savladamo sve izazove koji su pred nama", poručili su iz Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Unija je iznijela i svoje zahtjeve: 

1. Hitno stupanje u pregovore Vlade Federacije BiH sa Unijom osoba i organizacija osoba sa invaliditetom Federacije BiH, u vezi sa izmjenama nacrta Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške lica sa invaliditetom, a u skladu sa zaključkom sa 2. redovne sjednice Predstavničkog doma parlamenta FBiH.

2. Smjena rukovodstva Zavoda Pazarić i Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH. Hitno provođenje detaljne inspekcije i uvođenje sistema stalnih inspekcijskih nadzora u svim federalnim ustanovama socijalne zaštite poput Zavoda Pazaric, te realizacija svih usvojenih zaključaka sa tematske sjednice Parlamenta FBiH povodom dešavanja u Zavodu Pazarić 2019. godine.

3. Osnivanje Ureda pravobranilaštva za djecu i osobe sa invaliditetom pri Vladi Federacije BiH.

4. Isplata jednokratne novčane pomoći za djecu i osobe s neratnim invaliditetom.

5. Donošenje novih, te izmjene i dopune postojećih zakona koji definišu prava djece i osoba sa neratnim invaliditetom i djelovanje organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije