Orban u Banjoj Luci održao hvalospjev: "Uvijek sam odavao priznavanje vama Srbima"

18
L. M.
Orban u Banjoj Luci održao hvalospjev: "Uvijek sam odavao priznavanje vama Srbima"
Foto: predsjednik.rs / Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban, poznat po svojim desničarskim stavovima, sastao se danas u Banjoj Luci s predsjednikom bh. entiteta RS Miloradom Dodikom i drugim zvaničnicima iz manjeg bh. entiteta.

Na početku obraćanja Orban se zahvalio Dodiku na odlikovanju povodom neustavnog 9. januara.

"Ovo je za mene znak poštovanja, ali je još više nešto što je moj prijatelj Milorad rekao, to je izraz prijateljstva. Ima tu emocija i povjerenja, i optimizma u zajedničku budućnost. Dugo posmatram Srbe. Sjećam se kako je bilo Srbima kad se ovaj svijet još zvao Jugoslavija".

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Potom je nastavio u sličnom tonu.

"Sjećam se 1992. u Mađarskom parlamentu, kada smo glasali o priznavanju Bosne i Hercegovine, ja sam bio prisutan, posmatrao sam Srbe i onda, pratio sam šta se dešava kad se potpisivao Daytonski sporazum. Sjećam se kada je NATO bombardovao Beograd, a pratio sam i kako se Srbi bore da se nađu u novom dobu. Ja sam to uvijek posmatrao s priznavanjem, jer kada se mijenjaju okolnosti, to je ogromna odgovornost za rukovodioce.

Uvijek sam odavao priznavanje vama Srbima na koji način vi tražite svoje mjesto. Svejedno gdje se nalaze danas granice, ali Srbi i Mađari su susjedi. Naši narodi su susjedi. Ja sam u međunarodnoj politici baš zbog toga uvijek podržavao Srbe jer sam stekao uvjerenje da je međunarodna politika prema Srbima nepravedna, oni vide samo tuđe greške.

Dodik se sastao s Orbanom u Banjoj Luci, uručio mu orden povodom neustavnog 9. januara

Dodik se sastao s Orbanom u Banjoj Luci, uručio mu orden povodom neustavnog 9. januara

Smatram da se prema Srbiji odnose nepravedno, u Europi ne prepoznaju da su Srbi Europi potrebni. Bez Srba nema stabiliteta. Danas nema boljeg okvira gdje naši narodi mogu da ojačaju nego što je EU. Davno je trebala da se donese odluka da BiH i Srbija postanu članice EU", kazao je premijer Mađarske.

Rekao je da se Mađarska zalaže za europski put Bosne i Hercegovine. Pomenuo je izmjene Izbornog zakona BiH te kazao da je došlo do 'srozavanja napora', a odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta je nazvao 'provokativnom'.

"Stranci se miješaju u unutrašnje poslove. Imate mogućnost da sami odlučujute, vi, narodi koji ovdje živite ste sposobni da sami riješite svoje vrijeme", rekao je Orban.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije