Dodik se sastao s Orbanom u Banjoj Luci, uručio mu orden povodom neustavnog 9. januara

4
Radiosarajevo.ba
Dodik se sastao s Orbanom u Banjoj Luci, uručio mu orden povodom neustavnog 9. januara
Foto: RTRS / Sastanak Dodika i Orbana

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik sastao se danas u Banjoj Luci sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Dodik je Orbanu uručio Orden RS na ogrlici, kojim ga je odlikovao povodom neustavnog 9. januara. Mađarski premijer nije prisustvovao proslavi 9. januara, kao neustavnog dana RS, tokom koje ga je Dodik odlikovao.

"Dragi prijatelju, dragi Viktore, hvala ti što si prihvatio ovo odlikovanje. Mađarska i RS sarađuju na svim poljima, razvili smo dobro prijateljstvo među nama. Ja sam zahvalan za posvećenost koja traje", rekao je Dodik i nastavio hvalospjeve o prijateljstvu s Orbanom.

Otvorena sezona kupanja u Neumu, veliki broj turista uživa u jedinom bh. gradu na Jadranu

Otvorena sezona kupanja u Neumu, veliki broj turista uživa u jedinom bh. gradu na Jadranu

Zatim je Orbanu uručen odred

Orban se jučer, 4. aprila, u Sarajevu sastao s članovima Predsjedništva BiH i predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

Prethodno je 28. marta, Dodik najavio dolazak Orbana u "dvodnevnu posjetu" tom bh. entitetu, ne spominjući da se zapravo radi o službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

9. januar veliki broj bh. građana doživljava kao početak genocida nad Bošnjacima, ratnih zločina i progona Bošnjaka i Hrvata u manjem bh. entitetu.

Tog datuma 1992. godine u Sarajevu je tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine, a sa ciljem da je pripoji Jugoslaviji, koja se tada raspadala.

Na čelu samoproglašene republike su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, kasnije osuđeni u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina. U donošenju te deklaracije nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata. Ova dva naroda na 9. januar gledaju kao na početak rata u Bosni i Hercegovini, te početak etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom.

Ustavni sud tadašnje Republike BiH donio je 28. februara 1992. Odluku kojom se poništavaju i spomenuta deklaracija, kao i Ustav Srpske Republike BiH koji je spomenuta skupština donijela.

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine donio odluku prema kojoj je član Zakona o praznicima RS-a koji govori o Danu RS-a neustavan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije