Oprez - na snazi dva meteorološka upozorenja! Evo i kakvo će vrijeme biti do petka

0
Radiosarajevo.ba
Oprez - na snazi dva meteorološka upozorenja! Evo i kakvo će vrijeme biti do petka
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Vjetar u Sarajevu

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Kiša je registrovana u većem dijelu zemlje. Na snazi je i narandžasti meteoalarm, u pojedinim područjima očekuju se udari vjetra od 60 i 70 kilometara na sat, a meteorološko upozorenje glasi:

"BUDITE SPREMNI. Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i BUDITE SPREMNI obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući."

Upozorenje je na snazi danas i zbog očekivane količine padavina:

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

"Budite svjesni mogućnosti za lokalno plavljenje manjeg broja imovine, sa lokalnim ometanjem u aktivnostima na otvorenom. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati (°C): Bjelašnica -1; Drvar i Ivan Sedlo 8; Bihać, Prijedor i Sanski Most 9; Banja Luka, Sokolac i Srebrenica 10; Bugojno, Doboj, Livno i Široki Brijeg 11; Bijeljina, Gradačac i Trebinje 12; Sarajevo 13; Neum i Zenica 14; Mostar 15; Tuzla 16°C.

Bioprognoza: Pogoršanje praćeno padavinama uzrokovaće izraženije tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata. Nešto izraženiji osjet hladnoće, usljed nižih temperatura i većeg sadržaja vlage u zraku, mogao bi loše djelovati na osobe sa kardiovaskularnim problemima i astmatičare. Poželjno je povesti računa o primjerenom odijevanju i umanjiti aktivnosti, naročito tokom jutra. Opšta slika, sa djelimičnom stabilizacijom, biće povoljnija u drugom dijelu dana.

BHMeteo objavio najnoviju prognozu i upozorava: 'Hladna fronta je pred vratima, bit će i snijega'

BHMeteo objavio najnoviju prognozu i upozorava: 'Hladna fronta je pred vratima, bit će i snijega'

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom i jačim pljuskovima. Vjetar umjerene jačine, sa jakim udarima južnog smjera. Poslije podne vjetar će oslabiti. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 17°C. U Sarajevu djelomično vedro. Sredinom dana se očekuje kiša. Najviša dnevna temperatura zraka oko 14°C.

U utorak u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom ili lokalnim pljuskovima. Na planinama će padati i snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6°C, na jugu zemlje do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 12°C, na jugu zemlje do 14°C.

U srijedu u Bosni i sjeveru Hercegovine bi se zadržalo pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom. Na planinama će padati i slab snijeg. U većem dijelu Hercegovine smanjenje oblačnosti. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6°C, na jugu zemlje do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 13°C, na jugu zemlje do 16°C.

U četvrtak umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Bosni sa slabom kišom. U Hercegovini poslijepodne slabiji lokalni pljuskovi. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6°C, na jugu zemlje do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 14°C, na jugu zemlje do 16°C.

U petak u Bosni i Hercegovini prognozira se sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama će biti magle. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 4°C, na jugu zemlje do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 16°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije