Opozicija u RS-u zahtijeva transparentnost: Traže objavu svih informacija o korona nabavkama

5
Radiosarajevo.ba
Opozicija u RS-u zahtijeva transparentnost: Traže objavu svih informacija o korona nabavkama
Foto: Fena / Respiratori

Opozicija u RS tražit će parlamentarnu raspravu o korona nabavkama u ovom entitetu potaknuti pravosnažnom presudom afere „Respiratori“ u Federaciji Bosne i Hercegovine. U RS trenutno se vodi jedan sudski proces za sumnjive korona ugovore sa nabavkom maski i zaštitne opreme, no opozicija i predstavnici nevladinog sektora podsjećaju i na brojne druge afere za koje još niko nije odgovarao.

Nastavak suđenja bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo RS Branislavu Zeljkoviću i još četvorici optuženih za zloupotrebu položaja u slučaju korona ugovori zakazano je za 5. februar.

Navršit će se tada i tačno godinu od kako je počelo suđenje za korona nabavke u RS. Posljednje ročište prije tri mjeseca, kao i nekoliko puta prije toga je odgođeno zbog zdravstvenog stanja drugooptuženog. Osim što će očigledno biti dugotrajan, to je i jedini sudski proces koji se vodi u RS zbog malverzacija u pandemiji, iako je, podsjeća naš sagovornik, bilo i drugih sumnjivih nabavki.

Mještani sela u BiH ljuti na Matu Rimca, odgovorili mu nakon njegove objave: ‘Ovo je prava istina‘

Mještani sela u BiH ljuti na Matu Rimca, odgovorili mu nakon njegove objave: ‘Ovo je prava istina‘

"Znate da je Branislav Borenović podnio prijavu ranije za aferu respiratori . S tim da treba reći da su u RS kupljeni jako kvalitetni dobri respiratori međutim on je iznio sumnje da su oni nabavljeni po cijeni od 55 000 KM a prodati po 150 000 KM što na jedan način prevazilazi sve moguće poznate marže.", rekao je bivši ministar zdravlja RS Slobodan Stanić.

Nakon pravosnažne presude afere „Respiratori“ u Federacji Bosne i Hercegovine, u PDP-u najavljuju da će tražiti informaciju o svim istragama u vezi s korona nabavkama u RS, ali i istrajati na javnoj objavi nabavki za vrijeme pandemije. Gotovo isti predmet se u RS, kažu, godinama krije u tužilačkim ladicama.

Sud BiH objavio punu presudu u predmetu protiv Novalića i ostalih: Evo zašto su osuđeni na 15 godina

Sud BiH objavio punu presudu u predmetu protiv Novalića i ostalih: Evo zašto su osuđeni na 15 godina

"Presuda za korona nabavke u FBiH posljednji je poziv premijeru Viškoviću i Vladi RS da konačno objave sve korona nabavke u RS, da javnost sazna koje firme i pojedinci su postali milioneri za jedan dan, i to preko leđa naroda, novcem iz budžeta RS.Tražićemo i detaljnu informaciju od pravosuđa RS o svim istragama i drugim provedenim aktivnostima vezano za korona nabavke.", rekao je šef Kluba zastupnika PDP-a u NSRS Igor Crnadak.

Iz TI-a podsjećaju da je u mnogim slučajevima, pandemija iskorištena da se pod hitnim i ubrzanim procedurama i uz izuzeće Zakona o javnim nabavkama nabavlja ne samo hitna medicinska nego i nemedicinska oprema što je otvaralo put brojnim malverzacijama, koje, čini se, niko ne ispituje, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije