Sud BiH objavio punu presudu u predmetu protiv Novalića i ostalih: Evo zašto su osuđeni na 15 godina

7
A. S.
Sud BiH objavio punu presudu u predmetu protiv Novalića i ostalih: Evo zašto su osuđeni na 15 godina
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić

Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je prošle sedmice drugostepenu pravosnažnu odluku u predmetu "Respiratori".

Sud BiH je tada potvrdio prvostepenu osuđujuću presudu, čime je potvrđena kazna zatvora za Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora.

Sud BiH je u utorak, 30. januara, objavio kompletnu presudu...

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

"Odbijaju se kao neosnovane, žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine, kao i žalbe branilaca optuženih Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića, kao i zastupnika optuženog pravnog lica „F.H. SREBRENA MALINA“ d.o.o., Sućeska, Srebrenica, te se presuda Suda Bosne i Hercegovine, broj S1 2 K 039029 21 K od 05.04.2023. godine, potvrđuje.

Vijeće ovom prilikom napominje da je detaljno analiziralo sve žalbene prigovore svih odbrana s osnova bitnih povreda odredaba procesnog zakona i činjenične strane predmeta, ali da zbog ponavljanja u obrazloženju, određene suštinski istovjetne prigovore nije argumentovalo više puta, već je dalo odgovor na prigovor koji je najdetaljnije razmatrao određenu problematiku, a sve imajući u vidu da konzumira istovjetne tvrdnje ostalih odbrana", navedeno je u punoj presudi Suda BiH.

Navodi se da se Apelaciono vijeće uvjerilo da je kompletno djelovanje u slučaju implicira zaključak da je cilj da se sredstva stave na raspolaganje Fikretu Hodžiću i to bez pokrića da će ugovor kakav je zaključen trećeg aprila biti realizovan.

"Stoga je Apelaciono vijeće i ranije uputilo da se prekoračenje u ovlastima u svojstvu premijera od strane prvog-optuženog Novalića, stupanjem u neposredan kontakt sa optuženim Fikretom Hodžićem u vezi javne nabavke respiratora, crpi iz niza međusobnih komunikacija, koje u svom sadejstvu čine nepobitan temelj da se radi o postupanju mimo normativnih pravila, odnosno inkriminisanim radnjama koje se mogu podvesti pod suštinu obilježja predmetnog krivičnog djela koje se optuženima stavlja na teret", piše u presudi.

Potvrđeno: U Graničnu policiju BiH stigla obavijest iz Suda o Novaliću, Solaku i Hodžiću

Potvrđeno: U Graničnu policiju BiH stigla obavijest iz Suda o Novaliću, Solaku i Hodžiću

Podsjetimo, Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom, a potvrdio drugostepenom, osudio bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika firme F.H. Srebrena malina Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

Sud BiH objavio punu presudu u predmetu protiv Novalića i ostalih
Foto: Printscreen: Sud BiH objavio punu presudu u predmetu protiv Novalića i ostalih

Tadašnja federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

Punu presudu Apelacionog vijeća moguće je pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije