Opozicija traži hitnu sjednicu Skupštine KS zbog pogoršanja epidemiološke slike

Radiosarajevo.ba
Opozicija traži hitnu sjednicu Skupštine KS zbog pogoršanja epidemiološke slike
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Skupština KS

S obzirom na današnje alarmantne podatke o broju zaraženih u Kantonu Sarajevo u posljednja 24 sata od COVID-19, Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), Socijaldemokratska partija BiH (SDP) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) traže hitno održavanje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj bi se građani informisali o trenutnom stanju kao i razmotrile mjere za prevazilaženje, tj. poboljšanje stanja.

"Zasjedanje Skupštine Kantona kao zakonodavnog organa je po hitnoj proceduri neophodno zbog činjenice da je Kanton bez Ministra zdravstva, da put pacijenta nije do kraja objelodanjen javnosti niti je građanima dostupan. Hitne sjednice smo do sada zakazivali i održavali, koliko-toliko na vrijeme. Trenutna situacija je crveni alarm koji traži hitnu sjednicu bez odlaganja kako bismo razmotrili sve navedene informacije i mjere za poboljšanje", stoji u njihovom dopisu.

Kako navode, na hitnoj sjednici neophodno je razmotriti informaciju Vlade, Kriznog štaba i Civilne zaštite s prijedlogom mjera za suzbijanje širenja pandemije.

"Posljednji podaci o broju zaraženih su alarmantni, u jednom danu preko 150 oboljelih uz činjenicu da je ionako oslabljen, nedovoljno organiziran i nefunkcionalan zdravstveni sistem na izmaku sa svojim kapacitetima, od nas zastupnika zahtijeva odgovornost koju bismo pokazali i održavanjem hitne sjednice kako bismo dodatno kao zakonodavni organ dali smjernice i pomogli Vladi i Kriznom štabu u suzbijanju povećanja broja oboljelih od bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2", zaključuju predstavnici opozicije u glavnom gradu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije