Operativni komandant EUFOR-a posjetio Misiju u BiH

Fena
Operativni komandant EUFOR-a posjetio Misiju u BiH
Operativni komandant EUFOR-a general sir James Everard od 2. do 4. maja boravio je u posjeti Bosni i Hercegovini kako bi vidio razne elemente Misije EUFOR-a u zemlji.

To je njegova druga posjeta području operacija u svojstvu operativnog komandanta, a prvi put je to bilo prilikom preuzimanja te dužnosti na svečanosti održanoj u bazi Butmir krajem marta ove godine.

Njega je 2. maja dočekao komandant EUFOR-a generalmajor Anton Waldner, uz počasnu gardu postrojenu ispred zgrade Glavne komande (GK) u bazi Butmir u Sarajevu.

Nakon sastanka s ključnim osobljem GK, razgovarao je s komandantom EUFOR-a i komandantom NATO štaba u Sarajevu, brigadnim generalom Giselleom Wilz, o situaciji u BiH s njihove tačke gledišta. Everard je obišao zgradu Glavne komande i posjetio razne odjele, gdje su ga načelnici odjela informirali o svom radu i izazovima s kojima se susreću njihovi timovi.

Drugi dan posjete započeo je letom u Banju Luku, gdje su general Everard i generalmajor Waldner posjetili dva tima EUFOR-a za vezu i osmatranje (LOT timovi) koji su locirani u tom gradu. U jednom su čileanski, a u drugom rumunski vojnici.

Everard je objasnio kako je bio veoma zainteresiran za posjetu tim LOT timovima, kojih ima 17 širom BiH, i kako je veoma impresioniran tim malim timovima koji marljivo rade kako bi u potpunosti razumjeli šta se dešava u zajednicama u kojima žive. Izjavio je da je ono što je vidio tokom posjete bilo dovoljno da ga ubijedi da oni veoma dobro razumiju situaciju u zajednici u kojoj žive.

Posjetio je i lokaciju za skladištenje municije u Krupi, gdje ga je dočekao generalmajor Husein Tursunović, komandant Komande za podršku OSBiH.

Generalu Everardu detaljan izvještaj o uspjesima postignutim u tom skladištu prezentirao je brigadir Rusmir Mrković, komandant Komande za logistiku, i brigadir Martin Trachsler, EUFOR-ov specijalni savjetnik za municiju i naoružanje. 

Trećeg i posljednjeg dana posjete, operativni komandant se sastao sa specijalnim predstavnikom EU ambasadorom Lars-Gunnarom Wigemarkom i bio predstavljen na sastanku šefova misija EU, kojem je prisustvovao dok su šefovi misija podnosili izvještaje o političkoj situaciji u BiH, saopćeno je iz EUFOR-a.    

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije