EUFOR i OSBiH - 750 vojnika danas na Manjači

Fena
EUFOR i OSBiH - 750 vojnika danas na Manjači
Pokazna vježba povodom zajedničke vježbe za operacije podrške miru "Brzi odgovor 2016." danas će biti održana na Manjači, u kasarni "Mika Bosnić" Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, izvještava Fena.

Vježba u kojoj zajednički učesvuju OSBiH, EUFOR i europske snage održava se svake godine i veoma je važna stavka u kalendaru obuke obje organizacije, stoji u saopćenju iz Štaba EUFOR-a u Butmiru.

Multinacionalni bataljon EUFOR-a i OSBiH tijesno sarađuju kroz zajedničku obuku i razmjenu iskustava i vještina koje će demonstrirati tokom vježbe.

Više od 750 vojnika iz Multinacionalnog bataljona EUFOR-a (vojnici iz Austrije i Turske), OSBiH, jedna četa rezervnih snaga EUFOR-a iz Ujedinjenog Kraljevstva, kao i jedna četa portugalskih i mađarskih vojnika iz sastava Taktičkih rezervnih snaga EUFOR-a iz NATO misije KFOR, radit će zajedno u BiH.

Ova regionalna vježba, također, je prilika za Glavnu komandu EUFOR-a da vrši kontrolu u okviru velike vojne vježbe. Vojnici će imati priliku proširiti svoje znanje i steći više iskustva u patroliranju, pratnji, kretanju u konvoju, medicinskoj evakuaciji, izvlačenju i evakuaciji povrijeđenih.

Također će imati priliku za usavršavanje specijalističkih vještina za uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava i operacije izvlačenje osoba koja ne učestvuju u borbenim aktivnostima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije