Općini Stari Grad povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu

Fena
Općini Stari Grad povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu
Ustavni sud FBiH, odlučujući po zahtjevu načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, utvrdio je povredu prava na lokalnu samoupravu, odredivši se na taj način o ustavnosti Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova.

Načelnik Hadžibajrić podnio je apelaciju Ustavnom sudu FBiH tvrdeći da je prekršeno pravo lokalne samouprave propisima kojim 70 posto od prodaje općinskih stanova ide Kantonu Sarajevo, tačnije Kantonalnom fondu za izgradnju.

Tokom ranije javne rasprave o ovom slučaju Hadžibajrić je istaknuo da Zakon o principima lokalne samouprave FBiH propisuje da jedinice lokalne samouprave slobodno raspolažu svojim sredstvima i da je zakonodavac dužan pribaviti mišljenje od Saveza općina i gradova FBiH o svim pitanjima koja mogu utjecati na finansijske obaveze jedinice lokalne samouprave.

Čitajući presudu u ovom slučaju predsjednica Ustavnog suda FBiH Aleksandra Martinović kazala je da su punomoćnici podnosioca zahtjeva proširili zahtjev za zaštitu prava na lokalnu samoupravu te naglasila da je prikupljanjem dokaza utvrđeno da Savez općina i gradova FBiH nije bio konsultiran u postupku donošenja osporenih zakona.

Podnosilac zahtjeva smatra da se navedenim propisima povređuje pravo Općine Stari Grad Sarajevo na lokalnu samoupravu iz razloga jer se njima grubo krše principi lokalne samouprave utvrđeni u Ustavu FBiH i u Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi, a ovakav zahtjev podnosioca Ustavni sud također smatra osnovanim.

Stoga je Ustavni sud stanovišta da se osporenim članovima zakona, prema kojima se od prodaje stanova 30 posto raspoređuje prodavcu, a 70 posto općini na čijoj se teritoriji stan nalazi, te da se prema takvom raspoređivanju sredstva usmjeravaju u Kantonalni fond za izgradnju stanova određenih kategorija stanovništva, a bez prethodno pribavljene i provedene konsultacije lokalne zajednice u skladu sa Zakonom o principima lokalne samouprave, nesumnjivo povređuje pravo Općine Stari Grad Sarajevo na lokalnu samoupravu.

Kako je novinarima potvrdio zamjenik općinskog pravobranioca Mirza Imamović Općina je do sada, omjerom od 70 posto, izgubila pravo na 23 stana koja su u prethodnom periodu prodata.

- Ova presuda će nam pomoći u daljnjem razvoju lokalne samouprave jer će omogućiti da sredstva koja su do sada na ovakav način podijeljena, ostanu u budžetu općine i na taj način će se pomoći zakonskim kategorijama kojih se ta presuda tiče - zaključio je Imamović.

Presuda Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine bit će objavljenja u "Službenim novinama Federacije BiH" i "Službenim novinama Kantona Sarajevo" te dostavljena strankama u postupku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije