Općine i Grad Sarajevo odbijaju izmjene i dopune Zakona o prinicipima lokalne samouprave

0
Radiosarajevo.ba
Općine i Grad Sarajevo odbijaju izmjene i dopune Zakona o prinicipima lokalne samouprave
Foto: Općina Stari Grad / Općine u KS i Gradu Sarajevu

Na poziv općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića u Općini Stari Grad održan je sastanak predstavnika svih devet općina u Kantonu Sarajevo, Gradske uprave Grada Sarajevo i Saveza općina i gradova FBiH povodom predloženih izmjena i dopuna Zakona o prinicipima lokalne samouprave u FBiH.

Saopćenje Općine Stari Grad o sastanku prenosimo u cijelosti.

"Nacrt zakona utvrdila je i predložila Vlada Federacije BiH, a u decembru prošle godine usvojila su ga oba doma Parlamenta FBiH i uputili u javnu raspravu.

Predložene izmjene zakona predstavljene su kao pokušaj osiguravanja šireg participativnog procesa u poboljšanju poglavlja o mjesnoj samoupravi – mjesnoj zajednici. No, kako je zaključeno tokom sastanka, te bi izmjene itekako uticale na funkcionisanje lokalnih samouprava i otvorile mogućnost da mjesne zajednice postanu 'općine u malom'.

Za razliku od ostalih, u Kantonu Sarajevo nikada nije usvojen ni Zakon o principima lokalne samouprave na nivou ovog kantona, što dodatno usložnjava situaciju, navodi iz Općine 

Svih devet općina u Kantonu Sarajevo i Gradska uprava Grada Sarajevo jednoglasno su podržali zaključak kojim u potpunosti odbijaju sve predložene izmjene i dopune Zakona o prinicipima lokalne samouprave u FBiH. Učesnici sastanka su konstatovali kako su predloženim izmjenama i dopunama prekršeni mnogi zakoni, kao i sam Ustav FBiH.

Zamjerke se odnose kako na nadležnosti mjesnih zajednica, tako i na uvođenje novih propisa za mjesne zajednice, kao što je Statut mjesnih zajednica, formiranje Kolegija savjeta Mjesnih zajednica, a pogotovo na način finansiranja mjesnih zajednica. Smatraju kako ove izmjene povećavaju administraciju, ali i same troškove administracije. Sa predloženim izmjenama Kanton Sarajevo dobio bi najmanje 200 'malih općina' koje bi se krile iza naziva mjesne zajednice.

Domaćin sastanka, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić istakao je da su predložene izmjene loše i na štetu lokalnih samouprava.

'Ove izmjene su na štetu lokalne zajednice koja je posljednje uporište vlasti u BiH koje još funkcioniše, kao i pokušaj umanjivanja uloge načelnika, pogotovo u Kantonu Sarajevo', poručio je Hadžibajrić.

Osvrnuo se i na druge zakone koji otežavaju rad jedinica lokalne samouprave i čija je izmjena neophodna.

"Općina Stari Grad je prema Vladi KS uputila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o šumama, koncesiji, privredi, prostornom uređenju i javno-privatnom partnerstvu. Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o šumama je odbijen, a na druge nikada nismo dobili odgovor", kazao je Hadžibajrić.

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo konstatovao je da je nedopustivo da je Kanton Sarajevo jedini kanton koji nema usvojen Zakon o principima lokalne samouprave što stvara probleme općinama.

'Svi zakoni donose se na štetu lokalnih zajednica, centralizuju sistem, a viši nivoi vlasti uzimaju nadležnosti jedinicama lokalne samouprave', poručio je Berilo.

Predstavnici drugih općina su se osvrnuli i na Zakon o komunalnim taksama, kao i na Zakon o pripadnosti javnih prihoda, po kojima su općine u KS u podređenom položaju u odnosu na općine u drugim kantonima.

Zaključci sa sastanka bit će upućeni Savezu gradova i općina FBiH koji će ih uputiti Parlamentu FBiH kao primjedbe i prijedloge općina na nacrt zakona", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije