Općina Stari Grad pojasnila deložaciju poslovnih prostora

0
Radiosarajevo.ba
Općina Stari Grad pojasnila deložaciju poslovnih prostora
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Incident u Zlatarskoj ulici

U sarajevskoj Zlatarskoj ulici danas danas su deložirani zakupci iz općinskih poslovnih prostora.

Kako je pojašnjeno za portal Radiosarajevo.ba, zakupci ne smiju izdavati općinske radnje trećim licima, što se dešavalo, te je došlo do deložacije.

Jedan od vlasnika radnji nije htio izaći, te je morala intervenisati i policija.

U međuvremenu, oglasili su se i iz Općine Stari Grad te njihovo saopćenje prenosimo u cijelost

"Tragom dezinformacija koje su objavljene u medijima, kroz izjave zakupaca deložiranih iz općinskih poslovnih prostora, prinuđeni smo uputiti demantij zbog iznesenih neistina i pokušaja dezavuisanja javnosti.

Komisija za deložacije Općine Stari Grad izvršila je jutros deložaciju zakupca – pravnog lica FTD d.o.o. čiji je vlasnik Omer Mehmedagić, iz prostora na kojem Općina Stari Grad ima pravo raspolaganja, u ulici Gazi Husrev-begova br 34.

Deložacija je izvršena jer je zakupac skoro godinu dana prostor držao neaktivnim, a što je suprotno odredbama Zakona o preuzimanju, izmjenama i dopunama Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija KS i općinske Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora Općine Stari Grad i rasporedu poslovnih djelatnosti koji dozvoljavaju neaktivnost prostora maksimalno do dva mjeseca.

Naglašavamo da se radi o poslovnom prostoru na kojem Općina Stari Grad ima pravo raspolaganja, te je lažna tvrdnja zakupca da je njegov otac kupio radnju i da je u njihovom posjedu više od 40 godina.

Omer Mehmedagić, niti njegov otac, nikada nisu bili, niti su vlasnici radnje na adresi Gazi Husrev-begova 34 što potvrđuje dokumentacija koju posjedujemo.

Još jednom podvlačimo da je deložacija izvršena jer je zakupac držao poslovni prostor neaktivnim skoro godinu dana, a što je protuzakonito, te nedopustivo na ovako atraktivnoj lokaciji. Zaključak o izvršenju iseljenja donesen je još prošle sedmice, ali je zakupac O. M. odbio da to učini izazivajući neprijatnosti nadležnoj Komisiji za deložacije, kao i ostalim zakupcima u blizini. Zbog njegovog nekorektnog ponašanja, koje je i danas ispoljavao, nadležna Služba za privredu zatražila je asistenciju policije.

Upravo zbog ovakvih slučajeva i brojnih nepravilnosti koje su evidentirane na terenu – neaktivnost prostora, davanje prostora u podzakup, ustupnine zakupa itd, Općina je prošle sedmice uputila poziv i upozorenje zakupcima da se pridržavaju Zakona o preuzimanju, izmjenama i dopunama Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostora KS i Odluke ili ćemo biti prinuđeni poduzeti zakonske mjere koje mogu uključivati i oduzimanje prostora, te krivično gonjenje.

Incident u Zlatarskoj ulici - undefined

Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Incident u Zlatarskoj ulici

Osim deložiranog zakupca Omera Mehmedagića, netačne tvrdnje danas je iznijela i Mirsada Čehajić koja je također deložirana iz općinskog poslovnog prostora zbog zloupotreba.

Čehajić je iseljena iz poslovnog prostora u ulici Gazi Husrev-begova broj 12, 28.01.2020. godine, jer nije uredno izvršavala obaveze redovnog plaćanja zakupnine. I u ovom slučaju su provedene sve zakonom propisane procedure, a zakupac je imao mogućnost i da traži reprogram duga, što ista nije učinila.

Također, utvrđeno je da je Mirsada Čehajić izvršila zloupotrebu u smislu izdavanja prostora u podzakup trećim licima (prostor izdat turskom državljaninu Ahmetu Ertemu), a za što Općina Stari Grad posjeduje dokaze i namjerava ih koristiti u budućim postupcima.

Svi poslovni procesi u općini Stari Grad Sarajevo, pa tako i izdavanje u zakup poslovnih prostora koji su u vlasništvu ove lokalne samouprave, provode se u skladu sa zakonom i važećim zakonskim propisima. A, kako bi se ubuduće izbjegle ovakve i slične neugodnosti, pozivamo zakupce na korektan odnos, redovno izmirivanje svojih obaveza, poštivanje važećeg Zakona i Odluke, kao i odredbi ugovora koji su potpisal", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije