Oni su novi članovi Predsjedništva BiH: Ovo su njihove biografije

24
Radiosarajevo.ba
Oni su novi članovi Predsjedništva BiH: Ovo su njihove biografije
Ilustracija: Radiosarajevo.ba / Članovi predsjedništva BiH izabrani 2022.

Centralna izborna komisija ažurirala je jutros svoje podatke za članove Predsjedništva BiH. Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda je Denis Bećirović, hrvatskog Željko Komšić i srpskog Željka Cvijanović. 

DENIS BEĆIROVIĆ

Sa suprugom Mirelom ima sina Danisa i kćerku Enu-Miu. Diplomirao je 1998. na Filozofskom fakultetu u Tuzli, a doktorirao 2010. u Sarajevu.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Ušao je u SDP 1993. i obavljao je nekoliko funkcija unutar stranke. Prije političkog angažmana, Bećirović je bio nastavnik historije u osnovnoj školi u Tuzli, a od 1998. do 2002. radi u Srednjoj ekonomskoj školi u ovom gradu. Zaposlen je na Filozofskom fakultetu u Tuzli od 2010.

CIK objavio nove podatke za članove Predsjedništva: Pogledajte ko vodi jutros

CIK objavio nove podatke za članove Predsjedništva: Pogledajte ko vodi jutros

U organima vlasti je od 1998., kada je izabran za poslanika u Parlamentu Federacije BiH. Dvije godine poslije ulazi u Skupštinu Tuzlanskog kantona i federalni Dom naroda.

Na Općim izborima 2002. godine ponovo je izabran za poslanika u Skupštini, a četiri godine kasnije ulazi u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Mandat će obnoviti i 2010. godine.

Na izborima 2014. godine osvojio je treći uzastopni mandat u Državnom parlamentu. Na Općim izborima 2018. kandidovao se za mandat u Predsjedništvu BiH, ali ga nije osvojio. U februaru 2019. godine izabran je za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Treba istaknuti kako je Bećirović je s velikom razlikom pobijedio svoje protukandidate, kandidata SDA Bakira Izetbegovića i kandidata ispred koalicije Država Mirsada Hadžikadića.

Obraćajući se sinoć, zahvalio je na velikoj podršci i ukazanom povjerenju građana Bosne i Hercegovine.

"Pobijedili smo. Uvjerljivo smo pobijedili i ujedinjena opozicija ima člana Predsjedništva BiH koji ima najviše glasova. Hvala svima koji su glasali za mene. Hvala i onima koji nisu. Sve je to dio demokracije u BiH", kazao je Bećirović.

ŽELJKO KOMŠIĆ

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić pobijedio je HDZ-ovu Borjanu Krišto.

Lider Demokratske fronte (DF) rođen je 1964. godine u Sarajevu, gdje i danas živi sa suprugom Sabinom i kćerkom Lanom. Školovao se u Sarajevu i diplomirao na Pravnom fakultetu 1988. godine. Dobitnik je 'Zlatnog ljiljana', najvišeg ratnog priznanja Armije RBiH.

Od početka 1996. godine, kada se demobilisao, pa do 1998. radio je u Ministarstvu za raseljena lica i izbjeglice Federacije BiH. Potom preuzima dužnost predsjednika Gradskog vijeća Grada Sarajeva, a na izborima 2000. godine je izabran za vijećnika, potom i za načelnika Općine Novo Sarajevo, gdje ostaje na dužnosti do jeseni 2001. godine.

Komšić je 2001. imenovan za prvog ambasadora samostalne Bosne i Hercegovine u Beogradu (tadašnja Savezna republika Jugoslavija), ali tu dužnost napušta u proljeće 2003. godine.

Izbori 2022: Ko su i šta nam nude kandidati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

Izbori 2022: Ko su i šta nam nude kandidati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

Potom radi kao direktor u preduzeću „Revicon“, da bi poslije preuzeo dužnost zamjenika gradonačelnik Sarajeva. Na lokalnim izborima 2004. opet je izabran za načelnika Novog Sarajeva.

Osvojivši nešto više od 116.000 glasova, kao kandidat iz reda hrvatskog naroda ulazi u Predsjedništvo BiH i postaje najmlađi član kolektivnog šefa države. Četiri godine poslije ponovo osvaja mjesto u Predsjedništvu sa 337.065 glasova.

Govoreći o rezultatima, napomenuo je da i tradicionalni glasači HDZ-a više nisu glasali za njih, te da je moguće da je riječ o "revanšu Izetbegoviću".

Rezultat je, kako je napomenuo, vrlo interesantan i u Livnu.

"Mogli bi reći dobrodošli u građansku državu, ali znamo da to nije baš tako", podcrtao je Komšić i lider DF-a.

ŽELJKA CVIJANOVIĆ

Željka Cvijanović proglasila je pobjedu u utrci za člana Predsjedništva BiH iz entiteta Republika Srpska.

Rođena je 1967. Tesliću. Živi u Banjaluci sa suprugom Aleksandrom, s kojim ima dva sina – Filipa i Stefana. Cvijanović je profesor engleskog jezika, a nakon studija je završila i specijalistički studij na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci.

Članica je Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), njegovog Izvršnog i Glavnog odbora. Cvijanović je radila kao nastavnik i profesor engleskog jezika, te kao asistent u Misiji Evropske unije u BiH. Od 2006. do 2010. godine, kada je premijer entiteta RS  bio Milorad Dodik, radila je kao njegova savjetnica za evropske integracije i saradnju sa međunarodnim organizacijama, a potom i kao šefica njegovog Kabineta.

SNSD proglasio pobjedu Željke Cvijanović za Predsjedništvo BiH, Šarović priznao poraz

SNSD proglasio pobjedu Željke Cvijanović za Predsjedništvo BiH, Šarović priznao poraz

Borila se na izborima 2014. borila za mjesto srpskog člana Predsjedništva BiH, ali nije osvojila dovoljan broj glasova. Nakon izbora po drugi put je imenovana za premijerku RS. Od 2018. godine je predsjednica Republike Srpske.

U svom prvom obraćanju javnosti sinoć, zahvalila se građanima entiteta Republike Srpske 'koji su joj ukazali povjerenje da pobjedi u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije