Izbori 2022: Ko su i šta nam nude kandidati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

3
L. R.
Izbori 2022: Ko su i šta nam nude kandidati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?
FOTO: Radiosarajevo.ba / Bećirović, Hadžikadić i Izetbegović

U 7 sati ujutro, drugog oktobra ove godine, diljem Bosne i Hercegovine otvorit će se birališta za Opće izbore, a 3.3 miliona državljana ove zemlje imat će pravo da bira buduće zvaničnike državnog Predsjedništva i skupštine, entitetskih parlamenata, čelnike entiteta RS te skupštine kantona. 

A, u Predsjedništvu ćemo birati između tri člana.

Preciznije, građani sa adresom prebivališta u Federaciji se mogu odlučiti da li će glasati za bošnjačkog ili hrvatskog člana Predsjedništva, dok oni u RS biraju srpskog. 

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

Nemojte da vas lažu: Ovo su nadležnosti Predsjedništva, Vijeća ministara i entitetskih vlada

Nemojte da vas lažu: Ovo su nadležnosti Predsjedništva, Vijeća ministara i entitetskih vlada

OVDJE možete pronaći šta vam ovaj put nude kandidati za hrvatskog člana, dok vizije kandidata za srpskog člana možete naći na ovom LINKU.

Ostaje nam još da vidimo ko je u utrci za fotelju koja pripada bošnjačkom članu Predsjedništva.

Za tu se poziciju ovaj put bore tri kandidata - Denis Bećirović (kandidat široko ujedinene opozicije), Mirsad Hadžikadić (koalicija Država) i Bakir Izetbegović (Stranka demokratske akcije).

Podsjećanje kako smo na dosadašnjim izborima birali članove Predsjedništva BiH - evo kako izgledaju prethodni rezultati...

Posted by Radio Sarajevo on Tuesday, August 23, 2022

Denis Bećirović

Denis Bećirović
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Denis Bećirović

Ukucate li ime ovog kandidata u google tražilicu, doznat ćete da Bećirović nema zvaničnu web stranicu, ali ima Facebook i Instagram.

Oko Bećirovića su se ujedinile brojne stranke opozicije, predvođene tzv. Trojkom u Sarajevu (SDP, Narod i pravda i Naša stranka), no Bećirović je formalno član Socijaldemokratske partije, s kojom je još od 1993. godine.

Rođen je 28. novembra 1975. u Tuzli, gdje se školovao. Diplomirao je u tom gradu na Filozofskom fakultetu, dok je magisterij i doktorat završio na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Oženjen je i ima dvoje djece. Angažovan je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli u zvanju vanrednog profesora za užu nastavno-naučnu oblast Savremeno doba, a autor je i dvije knjige. 

Posted by Dr. Denis Bećirović on Thursday, September 22, 2022

U politiku, kao zvaničnik, ulazi 1998. godine i od tada je u skupštinama, od tuzlanske, preko federalne i državne, gdje je bio i u ovom mandatu. 

Njegov izborni program nosi ime "Ujedinjeni za Bosnu i Hercegovinu". Dostupan je na zvaničnoj stranici SDP-a BiH te je podijeljen na sedam dijelova pod nazivima :

  • Ujedinjeni oko životnih pitanja i budućnosti
  • Za pravednu i socijalnu državu Bosnu i Hercegovinu
  • Ubrzaćemo put Bosne i Hercegovine u članstvo NATO i EU
  • Za jačanje ekonomije i rast životnog standarda
  • Za mir, sigurnost i jačanje odbrambene moći Bosne i Hercegovine
  • Za jačanje državnog identiteta Bosne i Hercegovine
  • Za društvo solidarnosti i ljudskih prava.

Na istom mjestu se navodi kako iza njega stoji 11 političkih subjekata.

Mirsad Hadžikadić

Mirsad Hadžikadić: Impresivan rezultat na izborima
Mirsad Hadžikadić

Mirsad Hadžikadić ima zvaničnu web-stranicu, te je vrlo aktivan na društvenim mrežama - Facebook, Instagram, Twitter i YouTube.

Kad otvorite njegovu stranicu, Hadžikadić poručuje da "promjena počinje danas", a glasačima se obraća citatom: "Tražim od vas da vjerujete. Ne samo u moju mogućnost da donesem promjenu u BiH. Tražim od vas da vjerujete u vašu sopstvenu mogućnost da budete dio tih promjena. Izgradimo najbolju Bosnu i Hercegovinu u njenoj modernoj historiji, od Dana nezavisnosti do danas!"

Glasaj za budućnost!

Glasaj za budućnost! #vjeruj

Posted by Mirsad Hadžikadić on Thursday, September 22, 2022

Mirsad Hadžikadić je rođen 21. januara 1955. u Banjoj Luci, a 1984. preselio se u Sjedinjene Američke Države. Nakon što je doktorirao iz oblasti računarske tehnike na Southern Methodist Univerzitetu u SAD, gdje je boravio kao Fullbright stipendista, 1987. dr. Hadžikadić pridružio se Univerzitetu Sjeverne Karoline, gdje je direktor instituta za kompleksne sisteme.

Od maja 2018. godine opet živi u Sarajevu. Oženjen je i ima dvoje djece. Na prošlim Općim izborima, 2018. godine, Hadžikadić je objavio kandidaturu za Predsjedništvo BiH - iste godine u novembru je osnovana Platforma za progres. Na tim izborima osvojio je 58.555 glasova što je bilo deset posto glasova od ukupnog broja ljudi koji su te godine glasali.

Osnivač je i predsjednik Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu u Washingtonu i Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti. Autor je knjige Nove ideje o složenosti svijeta (New Ideas on the World's Complexities).

Ovaj put izlazi kao kandidat koalicije Država o kojoj više možete doznati OVDJE. Koalicija je svoj izborni program objavila na 12 strana, pod sloganom Red, rad i mir. Možete ga detaljno iščitati na ovom LINKU.

Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović također ima svoju zvaničnu web stranicu, no ona je bila aktivna dok je on bio član Predsjedništva BiH, što je bio u dva uzastopna mandata, od 2010. do 2018. godine. Trenutno je aktivan na društvenim mrežama Facebook i Twitter.

Izetbegović je rođen 28. juna 1956. godine u Sarajevu, gdje se školovao te diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Oženjen je i otac jedne kćerke.

U periodu od 1982. do 1991. radio je kao konsultant u firmi "Konsalting" u Sarajevu, dok je, kako navodi zvanična biografija, "od 1991. do 2003. obavljao dužnost direktora Zavoda za izgradnju kantona Sarajevo". Na istom mjestu se dodaje:

"Izetbegović je bio angažovan kao lični sekretar predsjednika Alije Izetbegovića u periodu od 1992. do 1994. Aktivno je učestvovao u organizaciji priprema za odbranu BiH od agresije, te u izgradnji Sarajevskog tunela. U vrijeme dok je obavljao funkciju direktora Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo organizovao je obnovu razrušenog Sarajeva (...) u saradnji s vlastima grada Mostara uspostavio je Direkciju za obnovu razrušenog Mostara, a bio je i koordinator izgradnje BBI centra u Sarajevu."

Neka ih je 11, neka ih je 111, neka ih je 1.011. Jedan odlučuje!

Posted by Bakir Izetbegović on Thursday, September 22, 2022

Bio je i član Upravnog odbora FK Sarajevo, član Upravnog odbora KK Bosna, član Upravnog odbora muslimanskog humanitarnog društva Merhamet te član Sabora Islamske zajednice BiH (2000-2002). Bio je zastupnik u skupštinama Kantona Sarajevo, Federacije BiH, ali i države. 

Izborna platforma objavljena je stranački i možete je naći OVDJE. Predstavljena je na 29 stranica, a zasniva se na pet politika:

  • Politika jačanja kapaciteta suvereniteta i sigurnosti BiH
  • Politika infrastrukturnog razvoja, energetske nezavisnosti i ekonomski prosperitet BiH
  • Politika razvoja institucione odgovornosti prema stanovništvu BiH
  • Politika izgradnje evropskog ambijenta za mlade u BiH
  • Politika jačanja kulture, kulture, dijaloga i tolerancije, čuvanja mira u BiH.

Ovaj medijski sadržaj podržan je kroz Tranisition Promotion, zvanični program Vlade Republike Češke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije