Oluje i dramatična promjena vremena pred nama: Objavljena prognoza za jesen

Radiosarajevo.ba
Oluje i dramatična promjena vremena pred nama: Objavljena prognoza za jesen
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Olujno nevrijeme pogodilo Sarajevo

Kako se ljeto primiče svom kraju, vrijeme diljem Europe dramatično će se promijeniti, najavljuje AccuWeather, prognozirajući uskoro i kraj toplih dana, te nadolazeće česte oluje i obilne padavine. 

Balkanom će, tokom jeseni, i dalje tutnjati oluje i grmljavine. 

Grmljavinske oluje donijet će i rizik od višednevnih obilnih kiša koje bi mogle proizvesti poplave i klizišta. Kako jesen bude odmicala, rizik od jakih grmljavinskih nevremena smanjit će se, ali obilne kiše će se nastaviti tokom oktobra i novembra.

Prognoza za oktobar - undefined

PrtScr: Prognoza za oktobar

Vrelina više neće biti, a temperature bi mogle biti malo niže od prosjeka. 

Potencijalni prodor hladnog zraka sa sjevera i istoka donijet će, vjerovatno u novembru, sniježne padavine i u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

"Česta nevremena vjerovatno će imati negativan utjecaj na poljoprivredu i vanjske događaje u cijeloj regiji", izjavio je Tyler Roys, meteorolog AccuWeathera. 

Dodaje se da će istok Europe pretrpjeti jednu "oštru tranziciju" ka hladnom vremenu - a dani će biti sve hladniji i hladniji u oktobru i novembru. Navodi se da će hladnoća u novembru podsjećati na ledene dane januara. 

"Iznadprosječne sniježne padavine prognoziraju se za novembar diljem istočne Europe", poručuju iz AccuWeathera. 

Prognoza za novembar - undefined

PrtScr: Prognoza za novembar

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije